Köp en egen paradisö – eller 28 rymdresor

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-28

Har du 65 miljoner att spendera?

Då kan den som vill skaffa en egen ö i Stockholms skärgård.

Eller – köpa 100 villor i Dalsland, betala mer än halva Zlatans årslön eller resa till rymden 28 gånger.

Just nu finns Danmarks holme till salu. Ön ligger i Stockholms inlopp mellan Nacka och Lidingö, tio minuter från Stockholm city med utsikt över hela staden. Enligt annonsen finns en egen park som sträcker sig runt hela ön och totalt ingår fem hus, i varierande skick. Tomtarean är på drygt 10 000 kvadratmeter.

Holmen har varit bebyggd sedan 1600-talet och tros ha fått sitt namn efter att danska kungen Kristian Tyranns flotta belägrade ön under kriget mot svenskarna 1520.

Huvudhuset ligger skyddat mitt på ön, som har flera egna sandstränder.

– Det är en helt magisk plats, det går inte att beskriva. Jag ville inte åka därifrån, säger mäklaren Elisabeth Eldh, som säljer fastigheten.

För detta lilla paradis begärs 65 miljoner.

Köp 100 villor

Man kan göra mycket för den summan.

I Färgelanda i Dalsland kostar de flesta villor runt 650 000 kronor, så sådana kan du få 100 stycken för 65 miljoner.

Däremot räcker pengarna inte hela vägen för att betala Zlatans årslön. Så länge han är kvar i PSG får han in 112 miljoner om året, men enligt spekulationerna går svensken ner i lön om han byter till italienska Serie A. Då kanske 65 miljoner täcker hela årslönen.

Rymdturista

För 250 000 amerikanska dollar, vilket är ungefär 2,3 miljoner svenska kronor, kan man köpa en plats i Virgin Galactics rymdfärja Space Ship Two. För 65 miljoner kan man alltså resa 28 gånger till rymden när projektet, som skjutits upp efter en testkrasch i fjol, är klart.

För några veckor sedan såldes ön Strömsö utanför Lidingö med vad som kallades Sveriges dyraste fritidshus. Det kalaset gick på 47 miljoner. Danmarks holme är det dyraste Eldhs Fastighetsmäklare försökt sälja.

– Det finns en förväntan från säljarens sida och de har ju jämfört med bland annat Strömsö. Det är väldigt svårt att sätta ett exakt pris på någonting sådant här, man får helt enkelt gå ut och möta marknaden, säger Elisabeth Eldh.

Vem tror du kommer att vilja - och kunna - köpa Danmarks holme?

– Någon som vill ha det här unika läget med alla utvecklingsmöjligheter. Den är ju helt i anspåkstaget. Det finns ju bara den här, det finns ju ingen annan som den.

Vem som säljer vill Elisabeth Eldh inte gå in på, men säger:

– Anledningen till att de säljer är att tiden ön förtjänar inte finns. För det är ju verkligen en magisk plats och köparen ska ju vara någon som har tid att vara där och njuta av den.

Båt inget måste

Annonsen lades upp i fredags och just nu drar Elisabeth Eldh i alla trådar hon kan, både i Sverige och internationellt, säger hon. Och att vara båtkunnig är inget måste för den som vill köpa ön.

– Det måste man inte – det finns ju båttaxi. Men jag tror nog att om man förvärvar en ö så kommer man att åtminstone skaffa sig båtkunskaper, för det är ju väldigt roligt att ha det – att vara på sjön och kunna ta sig runt, säger Elisabeth Eldh.

Och har man lagt 65 miljoner på en ö så är svider kanske inte tre miljoner för en privathelikopter så farligt heller.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln