Rymdfärja kraschade i öknen

Uppdaterad 2014-11-01 | Publicerad 2014-10-31

Den kommersiella rymdfärjan Space Ship Two har kraschat i Mojaveöknen.

Enligt trafikpolisen i Kalifornien har en pilot dött och en skadats svårt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På bilder syns det hur en av piloterna förs in i helikopter mitt ute i öknen.

Rymdfärjan Space Ship Two ägs av det privata bolaget Virgin Galactic och är tänkt att kunna ta betalande passagerare på resor till yttre rymden.

I fredags genomfördes en av flera inplanerade testflygningar i amerikanska Mojavekönen i södra Kalifornien när något gick snett.

Bolaget skrev först på Twitter att en avvikelse rapporterats ombord. Senare stod det klart att rymdfärjan kraschat. En fotograf på NBC News som bevakade händelsen säger till AP att han såg en explosion i luften. Därefter ska han ha sett hur vrakdelar föll till marken.

Två piloter ombord

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska två piloter ha befunnit sig ombord. Det är fortfarande oklart om de lyckades ta sig ut och landa med fallskärmar.

Nyhetsbyrån AP rapporterar samtidigt att en av piloterna hittats död och den andra allvarligt skadad. Uppgifterna kommer från Kaliforniens trafikpolis.

Virgin Galactic skriver på Twitter att man arbetar för fullt med att ta reda på orsaken till olyckan och få ut mer information. Företagets ägare, supermiljardären Richard Branson, skrev på Twitter kort efter olyckan att han är på väg till platsen för att delta i arbetet efter olyckan. I ett öppet brev på Virgins hemsida skriver Branson att han tänker på de drabbades familjer.

"Vi har alltid vetat att vägen till rymden är extremt komplicerad - och att alla nya transportsystem måste gå igenom misstag", skriver han.

Har exploderat tidigare

2007 inträffade en olycka när en av raketerna till SpaceShipTwo utvecklades. Under ett test exploderade raketen och tre arbetare dog. Olyckan i dag var den andra rymdolyckan bara den här veckan. En forskningsraket som skickades upp till den internationella rymdstationen ISS exploderade.

Space Ship Two har plats för sex passagerare. Färjan släpps ut ur ett annat flygplan uppe i luften och kan nå elva mils avstånd från jorden. 700 passagerare ska redan bokat upp sig för färden. Kostnaden ligger på uppåt en kvarts miljon dollar, rapporterar TT.