Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Forslund (S): ”Bildt har fel”

Publicerad 2013-09-24

Aftonbladet kan i dag avslöja regeringens egen promemoria om ex-statsrådet Gunilla Carlssons lön.

Modellen att den betalades med biståndspengar användes på UD i tre år innan den slopades i januari i år.

– Jag hävdar att Carl Bildt har fel när han säger att det brukar gå till så här, säger Kenneth G Forslund, biståndspolitisk talesperson (S).

På tisdagen kunde Ekot avslöja att lönen för avgångna biståndsministern Gunilla Carlsson (M) och hennes statssekreterare under fyra år har betalats med biståndsmedel. En modell som upphörde i januari i år.

Aftonbladet kan nu avslöja spelet bakom hur UD ändrat sin betalningsmodell.

En enkel sökning på nätet var vad som krävdes för att hitta den promemoria som upprättades på UD den 7 juni 2012. Detta pm kom till för publicering på regeringens sajt för öppen biståndsredovisning, openaid.se. Och dess äkthet har bekräftats av UD:s rättsekretariat.

Ändrade efter utvärdering

I promemorian framgår att regeringen ändrade den betalningsmodell som man själv hade infört som ett treårigt försök 2009, efter en utvärdering i samband med budgetarbetet 2011/2012.

Efter samråd med OECD:s biståndskommitté DAC bestämdes att systemet från 2009 skulle göras om och helt slopas i vissa delar. OECD är det internationella organ som analyserar den ekonomiska utvecklingen inom medlemsländerna.

Så här skriver UD om förändringen i den egna handlingen:

"I modellen ingår inte förvaltningskostnader för bilaterala utlandsmyndigheter i OECD-länder som Sverige inte har ett regelbundet utbyte med i utvecklingsfrågor. Vidare ingår inte i modellen kostnader för statsrådet eller statssekreteraren för internationellt utvecklingssamarbete".

Beslutet trädde i kraft i januari 2013 och innebar att man slutade betala lönen för Gunilla Carlsson och hennes statssekreterare med biståndsmedel.

"Har fel"

När Kenneth G Forslund (S) får höra talas om handlingen från UD blir han upprörd och menar att den visar att utrikesminister Carl Bildts resonemang inte håller. Bildt har efter Ekots avslöjande om Gunilla Carlssons lön hävdat att "det är fullt normalt, har skett under alla år och också sker i många andra länder".

– Jag hävdar att Carl Bildt har fel. Det här visar att regeringen har gjort så här i några år och senare valt att avsluta försöket. Vad jag vet har det aldrig gått till så här tidigare, säger han.

Enligt Kenneth G Forslund kan regeringens syfte med den egna betalningsmodellen vara ett enda – att minska biståndsutbetalningarna. Han påminner om att Moderaterna tidigare var emot enprocentsmålet för biståndet och slår därefter fast:

– Det här verkar vara en del i en större strategi från Moderaterna för att slippa betala ut pengar, säger han.

"Löpande värdering"

Varken Gunilla Carlsson eller finansminister Anders Borg har velat kommentera promemorian.

UD:s presstjänst påpekar att biståndet under Gunilla Carlssons tid som minister ökat från 30 miljarder 2007 till 38 miljarder 2013.

Aftonbladet träffade under tisdagseftermiddagen utrikesminister Carl Bildt (M) i New York. Han betonar att det alltid har skett en avräkning från biståndsanslaget för vissa kringkostnader – men att bedömningen av vad som ska ingå har varierat.

– Det handlar ju om, vi räknar av ungefär 460 miljoner kronor som räknas av gentemot biståndsanslaget. Och det sker ju en löpande värdering av vad som ligger i detta. Och vi gjorde en stor utvärdering för ett tag sen. Det förändrades då på marginalen.

Bildt bemöter också Kenneth G Forslunds kritik, att detta skulle vara en del av Moderaternas strategi för att minska biståndet:

– Det här skedde under socialdemokratiska regeringar också. Man gjorde också avräkningar, exakt var man gjorde dem vet jag inte, men avräkningarna sker i enlighet med internationella regler.