Aftonbladet prisades för unik databas

Publicerad 2013-11-22

Reportern Kerstin Weigl och utvecklaren Magnus Ljadas under kvällens prisutdelning på Tvålpalatset i Stockholm.

Under fyra år har Aftonbladet räknat antalet kvinnor som dödats av en man de älskat.

212 kvinnor.

I dag vann fyra Aftonbladetmedarbetare pris för databasen på Nordic data journalism awards.

– En databas kan handla om vilket samhällsproblem som helst. För det här är ett samhällsproblem, säger Aftonbladets reporter och pristagare Kerstin Weigl.

Aftonbladets medarbetare reportrarna Kerstin Weigl, Kristina Edblom, utvecklaren Magnus Ljadas, och ad:n Martin Hedström vann i kväll priset i kategorin applikation på Nordic data journalism awards för databasen "212 dödade kvinnor".

– Det är väldigt roligt. Det här är normalt inget arbete som man förknippar med datajournalistik, säger Kerstin Weigl.

Under fyra år har hon tillsammans med Edblom räknat antalet kvinnor som har mördats av sin man eller exman under 2000-talet. De är nu uppe i 212 kvinnor.

Lanserade även publikt

Reportrarna fick i januari 2009 i uppdrag av Aftonbladets projektchef Maria Trägårdh att hitta varje kvinna som hittills dödats i en nära relation. I maj samma år presenterade de sin första sammanställning. Sedan har det bara fortsatt.

– Det gick inte att sluta när vi väl hade börjat, säger Kerstin Weigl.

Med åren har de byggt upp en unik databas med uppgifter som inte finns någon annanstans. Sedan i juni är den även publik och sökbar på Aftonbladet.

– Vi vill verkligen visa vad vi vet och för att det ska bli användbart för andra. Jag inbillar mig att den betyder något numera, säger Kerstin Weigl.

Fick fram unika nyheter

Under åren har läsarna kunnat följa berättelsen om de döda kvinnorna i papperstidningen och på projektets blogg på webben.

Gradvis växte det fram en unik bild.

– Vi började granska det som ett samhällsproblem och en allvarlig brottslighet. Då blev det naturligt när vi skapade databasen att vi bröt ut fakta. Vi kunde sortera ut fakta; vilka var kvinnorna, hur gamla var de, var hade de dödats, vem var gärningsmannen, hur hade det gått till, vad var mordvapnet och vilken hjälp hade hon fått.

De hittade massa nyheter som de inte hade fått fram utan databasen.

– Det är jätteviktigt att vara konkret när man skriver om samhällsproblem. Det var helt fantastiskt att ha den här detaljkunskapen.

Och arbetet fortsätter.

– Jag ägnar den lite uppmärksamhet varje dag och vi har olika planer för framtiden. En databas kan man använda till mycket.

ANNONS