Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Plockade fimpar under en timme – här är resultatet

Publicerad 2018-08-10

Carola Donato samlade ihop 25 stycken frivilliga som hjälpte henne att plocka upp fimpar från en populär strand i Motala. När de la ihop fimparna i en hög var resultatet långt ifrån vackert.

– Vi bara stod där och tittade och tänkte vad är det här, varför är det så här? säger hon.

Carola Donato, 43, tröttnade på alla fimpar som syntes på Varamobadens strand i Motala.

– Ligger man på stranden så måste man plocka upp innan man lägger sig ned.

Därför bjöd hon in folk via Facebook till att hjälpa till att städa upp stranden från fimpar – och i torsdags förra veckan samlades hon och 25 andra personer för att göra en insats. Efter en timme var de klara och alla la ihop sina upplockade fimpar i en hög – resultatet var chockerande.

– Det blev så verkligt när man såg den stora högen fimpar framför sig. Att det var här och nu på vår badstrand som vi plockat upp den här äckliga högen med fimpar.

När de vägde fimparna så visade det sig att högen vägde 6,2 kilo, något även Expressen uppmärksammat. Uppskattningsvis ska de ha lyckats samlat ihop 18 500 fimpar, vilket betyder att varje person ska ha plockat ihop tolv fimpar i minuten, enligt Carola.

– Vi bara stod där och tittade och tänkte vad är det här, varför är det så här? Man går till stranden för att det är en trevlig plats, det är kristallklart vatten, fantastisk sand och långgrunt. Och sen skräpar folk ned det så här. Jag förstår inte riktigt hur man tänker.

”Vill ha en förändring”

Syftet med aktionen var att ge folk en tankeställare och visa på vad fimpandet gör med stranden.

– Vi kan kan inte lösa problemet genom att plocka upp efter andra men jag vill att folk ska höja ögonbrynen och att det ska bli en förändring. Man kanske tänker att det är småskräp, men tänker alla så blir det en soptipp till slut.

Nu hoppas hon på att lokala politiker reagerar. Till exempel behövs det askkoppar – eller till och med ett rökningsförbud.

– Stranden är dock till för alla så man kanske ska införa områden där man får röka.

Carolas initiativ har fått stort gehör menar hon och flera vill vara med nästa gång som kommer att infalla i samband med ”World cleanup day”, den 15 september.

– Jag är jättetacksam och glad över att detta har uppmärksammats. Vi vill ha en förändring.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln