Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Viktig markering från Greklands nya ledare

Alexis Tsipras.

Hur nära står Alexis Tsipras Rysslands ledare Putin?

Greklands demonstrativa nej till nya sanktioner mot Ryssland kan vara ett sätt att pressa Europas ledare att man trots allt bör gå med på att efterskänka skulder.

Dag ett på jobbet gjorde nye premiärministern Alexis Tsipras en viktig politisk markering. Den förste utländske diplomat han träffade var den ryske ambassadören i Aten. Denne räckte över ett personligt gratulationstelegram från Rysslands president Vladimir Putin. Med förslag om att de två länderna bör inleda ett närmare samarbete.

Att gratulera en ny ledare till valsegern hör till god ton men det är ändå anmärkningsvärt att det var Rysslands ambassadör som Tsipras valde att träffa först snarare än den amerikanske eller någon från ett EU-land.

Strax därpå dök det upp bilder där toppar inom Syriza framträdde på bild tillsammans med mannen som kallats Putins ideolog, den extremt konservative Alexander Dugin.

Detta följdes i går av ännu en tydlig markering när Grekland skriftligt protesterade mot ytterligare sanktioner mot Ryssland.

30 döda

Effekten av denna markering blev att EU:s utrikesministrar bara kunde enas om att förlänga sanktionerna mot Ryssland. Detta trots att en rad av EU:s regeringschefer utlovat ett kraftfullt svar på att de ryskstödda rebellerna i östra Ukraina trappat upp krigsföringen. Särskilt stor är upprördheten över massakern häromdagen då granater träffade en marknad i staden Mariupol och dödade minst 30 människor.

Tyskland utrikesminister Frank-Walter Steinmeier gjorde den ovanliga markeringen att direkt kritisera Grekland.

– Greklands nya inställning underlättar inte precis situationen.

Greklands kursförändring kommer bara dagar efter att en rad EU-toppar tydligt gjort klart för den nya regeringen i Aten att det inte kan bli tal om att avskriva skulder och att Grekland måste uppfylla de åtaganden man redan gjort för att få nödlån från EU.

Hotar

Officiellt har inte Grekland kopplat ihop sitt nej till nya Rysslandssanktioner med kraven på skuldavskrivning men det ligger nära till hands att tolka grekerna som att de hotar att kasta grus i EU-maskineriet om man inte får en större förståelse för kraven på nya villkor för sina nödlån.

Om Grekland medvetet börjar trilskas i olika frågor så kan man ställa till stora problem i en union som kräver eniga beslut på många områden.

En som gjorde den här kopplingen var Litauens utrikesminister som menade att om grekerna kräver solidaritet när de gäller sin svåra ekonomiska situation så måste de också visa samma sak när det gäller att hålla en enad front mot Ryssland.

För Putin är den grekiska inställningen en försenad julklapp. Hans mål är splittra EU-länderna. På sikt kan det få sanktionerna att falla ihop som ett korthus. Grekland är inte det enda landet som tvekar. Men övriga har hittills hållit sig till den officiella EU-linjen.

Ont om tid

Saken kommer snart att ställas på sin spets.

Redan i dag är Jeroen Dijsselbloem, ordförande eurogruppen på plats i Aten för att inleda diskussionerna om vad som ska hända när landets nödlån går ut den 28 februari. Innan dess måste en ny uppgörelse vara på plats. Grekland har inga möjligheter att betala tillbaka lånen utan behöver en förlängning.

Men samtidigt genomför Tsipras regering vallöften som höjda minimilöner, nyanställningar i den offentliga sektorn och avbrutna privatiseringar. Allt rakt emot de åtstramningskrav från långivarna som Grekland tidigare gått med på.

EU och Grekland befinner sig på kollisionskurs och frågan är vem som kommer att blinka först.

Grekland har inte många förhandlingskort i rockärmen. Om Tsipras ser Putin som en möjlig räddningsplanka bör han tänka på att det låga oljepriset och sanktionerna gör att Rysslands ekonomi är i kris. Det blir inte lätt för Putin att låna ut de belopp som Grekland kräver för att överleva.