Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Stödde terrorstämplad grupp – kan uteslutas av V

Publicerad 14.10

Vänsterpartiet inleder ett uteslutningsärende. Arkivbild.

Vänsterpartiet inleder ett uteslutningsärende mot ordförande i partiets lokalföreningen i Angered, Kristofer Lundberg.

Huvudorsaken är hans stöd till terrorklassade palestinska PFLP.

– Vårt verkställande utskott har i dag beslutat att inleda ett uteslutningsärende mot Kristofer Lundberg i Angereds partiförening, säger biträdande partisekreterare Maria Forsberg.

Lundberg kommer under ärendets gång att vara suspenderad, vilket innebär att han förlorar sina rättigheter som partimedlem. Han har fram tills nu pausat sitt engagemang i Vänsterpartiet.

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning. Kristofer Lundberg har genom sitt agerande skapat stor otydlighet kring vad V står för i grundläggande frågor. Centralt är hans stöd till PFLP, som deltog i attacken den 7 oktober, säger Forsberg.

– Partiet har ju haft en process för att komma till rätta med det, han har ju tagit en paus, men han har inte bidragit till processen för att lösa problemen.

Tidigare i höst har två V-företrädare i Malmö och Landskrona lämnat partiet efter att ha kritiserats för antisemitiska uttalanden. I ett av fallen stängdes personen först av.

TT: Har vänsterpartister svårare än andra att dra gräns mot att stödja terroriststämplade organisationer eller mot antisemitiska uttalande?

– Vi har nästan 30 000 medlemmar och det du nämner är några enstaka fall, säger Forsberg.

Följ ämnen i artikeln