Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Säpochef: Iran kan haft en del i angreppen

Uppdaterad 14.47 | Publicerad 13.12

Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Iran kan ha varit inblandade i attackerna mot Israels ambassader i Stockholm och Köpenhamn, enligt Säpo.

– Det finns en del som talar för att det skulle kunna vara så, delvis utifrån målval och modus operandi, säger Säpos operativa chef Fredrik Hallström.

Enligt uppgifter till medier misstänker polisen att det är nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, som ligger bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn – på uppdrag av Iran.

Säpo har tidigare konstaterat att Iran använder kriminella i Sverige för att utföra våldsdåd, bland annat just för att skada judiska och israeliska intressen.

Enligt Fredrik Hallström är det en ”objektiv hypotes” att Iran kan ha varit inblandat i attackerna den senaste veckan.

– Eftersom det liknar vad som skett vid tidigare tillfällen, det vill säga målval och modus operandi. Målval utifrån att det är israeliska mål, och modus operandi genom att gängkriminella angriper den typen av mål, säger han.

Han säger att det är ett antagande snarare än faktisk kunskap.

Bekräftar inte koppling

På frågan vad unga svenskar annars skulle ha för anledning att attackera en israelisk ambassad i Danmark svarar Hallström:

– Ja det kan man fråga sig.

Två svenska medborgare, 16 och 19 år, häktades på torsdagen misstänkta för dådet i Danmark. Enligt SvD misstänker polisen att en av de misstänkta först ska ha avlossat skott mot den israeliska ambassaden i Stockholm, för att sedan sätta sig på tåget söderut med uppdrag att genomföra sprängningen vid ambassaden i Köpenhamn.

Polisen vill inte säga om det finns någon koppling mellan attackerna.

– Vi kommer inte i dag att berätta mer om förundersökningarna. Vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt för förundersökningen att gå i mål och nå framgång. När det passar utredningsläget går man ut med de detaljerna, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelningen (Noa).

Ärendet i Stockholm utreds som grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

Delar i realtid

Ingen har ännu gripits, men Olsson antyder ändå att arbetet går bra.

– Vi är optimistiska när det gäller möjligheterna att klara upp detta brott.

Polisen uppger att man har ett bra samarbete med Danmark där man delar information i realtid och stöttar varandras förundersökningar.

Fredrik Hallström säger att skjutningen bekräftar behovet av att ligga kvar på en hög terrorhotnivå, även om den i nuläget inte utreds som terrorbrott.

– Den oroliga omvärlden och den eskalering som sker i Mellanöstern gör sig återigen påmind och fortsätter påverka svensk säkerhet, säger han.