Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Terrormotiv bakom explosion vid ambassad utreds

TT

Uppdaterad 11.44 | Publicerad 08.25

Dansk polis med ett misstänkt farligt föremål som tillhörde två svenskar som greps på ett tåg i Köpenhamn på onsdagen.

Polisen ska utreda om motivet bakom sprängningen nära Israels ambassad i Köpenhamn var ett terrorbrott. Nu ställs två unga svenskar inför häktningsdomare.

De har inte agerat ensamma, enligt åklagaren.

När häktningsförhandlingen inleds i Köpenhamns byret (tingsrätt) säger åklagaren att de svenska tonåringarna har kommit överens med en eller flera gärningsmän om att transportera fem handgranater och att sedan kasta två av handgranaterna mot en adress i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

Åklagare Søren Harbo vill i intervjuer före häktningsförhandlingen inte gå närmare in på vilka tonåringarna skulle ha samarbetat med, eller om det har koppling till kriminella gäng. En viktig del i utredningen blir att undersöka om motivet är ett terrorangrepp, säger han till medier på plats.

Försvårande omständighet

Att de båda tonåringarna, 16 och 19 år gamla, hade handgranater med sig när de i går greps på Köpenhamns centralstation är en omständighet som gör att de riskerar ett hårdare straff.

– Vi har en bestämmelse som innebär att om du har sprängmedel på en offentlig plats, och inte bara där hemma, så är det en särskilt försvårande omständighet, säger åklagaren till TT.

De misstänkta, båda klädda i huvtröjor och försedda med handbojor, fördes in av poliser i rättssalen. En av dem log lite när handbojan togs av.

Efter åklagarens inledning beslutade rätten om stängda dörrar och det framgick inte om de misstänkta erkänner eller nekar till brott.

– Den eller de som har gett dem handgranaterna ska inte få veta vad som har sagts under den här häktningsförhandlingen, motiverade åklagaren kravet på stängda dörrar.

Det var natten till onsdagen som två explosioner inträffade i närheten av Israels ambassad i Köpenhamn. Totalt greps tre unga svenskar efteråt, men den tredje personen, en 19-årig man, har släppts på fri fot.

– Han är inte längre misstänkt, säger åklagaren Søren Harbo.

Ingen person skadades i explosionerna, men det blev skador på en byggnad i nära anslutning till Israels ambassad.

Skottlossning i Stockholm

På tisdagskvällen inträffade en skottlossning mot Israels ambassad i Stockholm. Ingen har gripits för händelsen som utreds som grovt vapenbrott, uppger åklagare Rasmus Öhman.

– Det finns ingen frihetsberövad för den gärningen. Det sker både en brottsplatsundersökning och man pratar med personer som eventuellt har gjort iakttagelser, säger han.

Tittar ni på om det finns någon koppling till det som har hänt i Danmark?

– Jag har inte haft kontakt med någon i Danmark, men jag utgår från att polisen har haft det.