Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Ny lag ska rädda kontroversiellt migrantavtal

Publicerad 2024-10-21 23.09

Italens premiärminister Giorgia Meloni. Arkivbild.

Italiens regering har godkänt en ny lag som ska motverka det juridiska motståndet mot det kritiserade migrantavtalet med Albanien.

Dekretet, som antogs vid ett kabinettmöte sent under måndagskvällen, ger Rom laglig rätt att snabbehandla asylansökningar och befästa Italiens definition av vilka länder utanför EU som anses säkra.

Det är ett politiskt motdrag från premiärminister Giorgia Melonis högerregering efter att en domstol i fredags beslutat att tolv migranter från Egypten och Bangladesh ska återföras till Italien från Albanien, som inte är ett EU-land, i asylprocessen.

I november i fjol slöts ett avtal mellan Italien och Albanien om att migranter som fångas upp av italienska fartyg inom landets sök- och räddningsområde ska föras till Albanien. Där ska de hållas i väntan på beslut om asyl – med undantag för de som anses sårbara enligt lag.

Avtalet har däremot påverkats av ett domslut i EU-domstolen nyligen som säger att delar av länder utanför EU inte kan klassas som säkra om inte hela landet anses vara det.