Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Melonis bakslag: Migranter åter till Italien

Uppdaterad 12.42 | Publicerad 11.08

Migranter från Bangladesh och Egypten går ombord ett fartyg från italienska kustbevakningen i hamnen i Shëngjini i nordvästra Albanien, för att föras tillbaka till Italien.

Tolv migranter återförs till Italien sedan en domstol beslutat att de inte får placeras i Albanien under asylprocessen.

Beskedet är ett hårt slag mot premiärminister Giorgia Melonis kontroversiella flaggskeppslösning.

De tolv männen bordade på lördagen ett skepp från den italienska kustbevakningen som ska föra dem till Brindisi i södra Italien, där asylprocessen fortsätter.

Migranterna anlände så sent som i onsdags till Albanien, då tillsammans med ytterligare fyra migranter. Dessa fyra fick återföras till Italien omedelbart, då de ansågs vara ”sårbara”.

Under fredagen beslutade en italiensk domstol att de övriga tolv migranterna, som kommer från Egypten och Bangladesh, också ska föras tillbaka. Männen uppfyller enligt domslutet inte kriterierna för inhysning i Albanien, då deras hemländer inte kan anses vara ”säkra” i sin helhet.

Utslaget grundar sig i ett nyligt domslut i EU-domstolen, som säger att delar av länder utanför EU inte kan klassas som säkra om inte hela landet anses vara det.

Avtalet mellan Italien och Albanien, som undertecknades i november, säger att migranter som fångas upp av italienska fartyg inom landets sök- och räddningsområde ska föras till Albanien. Där ska de hållas i väntan på beslut om asyl – med undantag för de som anses sårbara enligt lag.

Inrikesminister Matteo Piantedosi har sagt att fredagens domslut kommer att överklagas.