Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Miljömärkt sill från Nordsjön snart i butik

TT

Publicerad 2024-08-24 07.03

Sill fiskas under olika perioder. Nu har den första certifierade fångsten från Nordsjön kommit till Sverige för säsongen. Arkivbild.

Majoriteten av den sill som konsumeras i Sverige utgörs av norsk vårlekande sill, som fiskas i Norska havet. Sillbeståndet förlorade dock miljömärkningen MSC vid årsskiftet 2020/2021.

– Efter det har stora delar av handeln och producenterna fortsatt att producera inlagd sill på det beståndet, även om den inte bedöms vara hållbar, säger Christopher Frånberg, marinbiolog och marknadsutvecklare på MSC Sverige.

I butik finns dock andra sillalternativ som är miljömärkt, och snart finns mer att välja på. Nu har den första fångsten av MSC-märkt sill för höstsäsongen kommit till Sverige från Nordsjön.

– Förhoppningsvis ser vi ett skifte där vi kan fira jul och midsommar med hållbara alternativ, säger Frånberg.

”Beslutet att satsa mer på sill från Nordsjön togs i samband med att norsk vårlekande sill förlorade sin MSC-märkning. Vi är glada att den satsningen har fått positiv respons på marknaden, även om svensk sill av rätt kvalitet inte kan täcka hela vårt behov”, säger Jonas Ragnhage, vd för sjömatsproducenten Marenor, i ett pressmeddelande.

ANNONS