Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Domstol beordrar jakt på Escobars flodhästar

TT-AFP

Publicerad 2024-09-07 07.25

En flodhäst vid Pablo Escobars gamla egendom Hacienda Nápoles. Bild från 2022.

En colombiansk domstol har beslutat om jakt på ättlingar till drogbaronen Pablo Escobars flodhästar.

Miljödepartementet har tre månader på sig att införa en förordning som överväger åtgärder för hur flodhästarna, som påverkar den ”ekologiska balansen” i området, kan utrotas, enligt förvaltningsdomstolen i Cundinamarca.

Åtgärder för att få bort djuren ska inkludera kontrollerad jakt och sterilisering, enligt domstolen.

De omkring 166 flodhästarna härstammar från djur som fördes in illegalt i landet av Escobar på 1980-talet. Efter hans död tog sig flodhästar från hans privata djurpark Hacienda Nápoles i Antioquia ut i naturen, där de saknat naturliga fiender och kunnat öka stadigt i antal.

Flodhästarna, som blivit en turistattraktion i landet, har kommit att utgöra ett ökande problem i området, och som experter befarar snart kan leda till dödsfall.

På Magdalenafloden har det rapporterats om angrepp på fiskare, och det finns även en oro för att populationen av sjökor kan vara hotad – även om djurrättsaktivister och turismnäringen motsätter sig jakten.

Redan förra året aviserade miljödepartementet att man skulle inleda steriliseringar av delar av populationen, men det arbetet har fortskridit långsamt.