Lettland tillåter samkönade partnerskap

TT-AFP

Publicerad 2024-07-01 21.15

En ny lag har trätt i kraft i Lettland som tillåter samkönade par att registrera partnerskap.

Samkönade par i Lettland tillåts nu att registrera partnerskap – enligt en lag som trädde i kraft på måndagen.

Det är första gången som samkönade par erkänns juridiskt i landet.

– Införandet av partnerskapslagen är en viktig signal om att alla familjer i Lettland är skyddade, uppskattade och erkända, säger Kaspars Zalitis, chef för en organisation som arbetar för hbtqi-rättigheter.

Lagen ger exempelvis registrerade par lika rättigheter att sköta hushållet och erbjuder skatte- och socialförsäkringsförmåner. Däremot erbjuder den inte samma juridiska villkor som ett äktenskap – såsom rätt att adoptera.

Samkönade äktenskap förbjöds 2005 på förslag av högerorienterade politiker, men sedan dess har attityderna förändrats. Förslaget om samkönade partnerskap var inledningsvis kontroversiellt, men fick ett uppsving 2020 när den katolske ärkebiskopen Zbignevs Stankevics gav sitt stöd.

I fjol skrev Lettland historia när Edgars Rinkevics valdes till president som den förste öppet homosexuella statschefen i EU.

Det första partnerskapet registrerades bara några minuter efter midnatt, natten till måndag, på nationalbiblioteket. Bland den jublande folkmassan fanns även justitieminister Inese Libina-Egnere.