Stormen ökar risk för granbarkborre
Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10
Skogsstyrelsen bedömer inte att stormen som drog in under söndagen har orsakat några stora, akuta skador på skogen. Men de fallna träden ökar risken för att skadeinsekten granbarkborre ska gå till angrepp.
– Med stormen Gudrun fälldes 75 miljoner kubikmeter träd, så det är en betydande skillnad mot nu. Den här gången är vi inte alls i närheten, säger Mats Carlén, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
På måndagsförmiddagen hade Skogsstyrelsen möten med personal från hela stormområdet och man kom fram till att skadorna inte var så allvarliga.
– Men det kommer naturligtvis att ligga en hel del vindfällen på strö lite här och där och det är viktigt att träden tas ur skogen, säger Mats Carlén.
Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna att gå ut och leta upp färska vindfällen för att senare ta hand om dem.
– Det är inte jättebråttom, eftersom insekterna inte kommer i gång och lägger sina ägg och svärmar förrän april–maj, säger Mats Carlén.
När granbarkborren har lagt sina ägg har skogsägarna sex till sju veckor på sig att ta hand om träden. Annars hinner nya insekter kläckas.
– Vi har ju en väldigt hög skadenivå från granbarkborren som startade vid torkan 2018 och skadorna fördubblades under förra året. Får vi då en påspädning när vi ligger och balanserar på eggen kan det bli allvarligt, säger Mats Carlén.