Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Försäljning av lax kan bidra till Nordkoreas kärnvapen

Uppdaterad 2017-10-05 | Publicerad 2017-10-04

Lax på snabbköp kan finansiera kärnvapenLax på snabbköp kan finansiera kärnvapen

Amerikaner och européer som köper fryst lax kan oavsiktligt stötta Nordkoreas kärnvapenprogram, enligt en kartläggning från AP.

Fisken hanteras av nordkoreanska arbetare i kinesiska fabriker.

Upp till 70 procent av arbetarnas löner går rakt ner i fickorna på diktatorn Kim Jong-uns vida byxor.

Nordkoreanerna sliter med lax och bläckfisk i kinesiska fisk- och skaldjursfabriker.

Fisken säljs på stormarknader som Walmart och ALDI i USA men även i butiker i Kanada och Europa, exempelvis Tyskland. Därmed kan fisk- och skaldjursätare i väst omedvetet bidra till finansieringen av Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram när de plockar i frysboxarna, visar en granskning från nyhetsbyrån AP.

Anledningen: Bara en bråkdel av lönen går till arbetarna själva. Så mycket som 70 procent av pengarna sipprar vidare till Nordkoreas regering med Kim Jong-un i spetsen.

Arbetarna lever dessutom under slavlika förhållanden. De sover i våningssängar av metall i arbetarbostäder. Privatlivet är strikt begränsat. De får inte lämna området utan tillstånd och måste gå i par eller i grupper den korta vägen från bostaden till fabriken. Telefon och e-post är förbjudet.

Drar in miljarder

Nordkorea är hårt åtgånget av FN-sanktioner, som bland annat riktat in sig mot landets oljeförsörjning och export av varor som textil, fisk och skaldjur. Att skicka ut arbetare i världen är ett slags svar på sanktionerna.

Tusentals nordkoreanska arbetare världen över drar in uppskattningsvis mellan 200 och 500 miljoner dollar (mellan två och fyra miljarder kronor) per år, enligt AP.

Nyhetsbyrån konstaterar att nordkoreanska arbetare även producerar trägolv och kläder, till exempel i staden Hunchun nära gränsen till Nordkorea. Omkring 3 000 beräknas arbeta där.

Enligt sydkoreanska uppskattningar kan så många som 100 000 nordkoreaner arbeta utomlands, i runt 50 länder. De flesta i Kina och Ryssland.

”Vi är djupt bekymrade”

John Connelly, ordförande för USA:s största branschorganisation för skaldjur, förklarar att han har uppmanat medlemmarna att se över sina verksamheter.

– Vi förstår att det är lagligt att anlita nordkoreanska arbetare i Kina. Men vi är djupt bekymrade över att skaldjursföretag oavsiktligt kan förstärka den despotiska regimen, säger han till AP.

Samtliga västerländska företag som AP varit i kontakt med säger att det är oacceptabelt att indirekt stödja Nordkoreas vapenprogram och anlita fabriker med undermåliga arbetsvillkor. Flera uppger att de ska undersöka sina distributionskedjor. Andra säger att de redan brutit förbindelsen med vissa av sina distributörer.

Efter att USA:s president Donald Trump skrev under en ny lag i augusti är det förbjudet för amerikanska företag att importera produkter som tillverkats av nordkoreanska arbetare.