Press inför jul kan bidra till dödsolyckor

TT

Publicerad 2023-12-16

Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Efter dödsolyckorna ska Arbetsmiljöverket göra drygt 2 000 fler oanmälda inspektioner på arbetsplatser nästa år, säger vikarierande generaldirektör Håkan Olsson i Ekots lördagsintervju.

Men myndigheten får inga extra pengar och ser begränsade effekter av kontrollerna.

Efter en svart vecka med flera dödliga arbetsolyckor har regeringen gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka antalet fysiska oanmälda inspektioner på arbetsplatser. Myndigheten planerar att göra drygt 2 000 fler under nästa år.

Men Arbetsmiljöverket, som redan är pressat ekonomiskt, får inte några extra pengar till detta – och måste därmed bli bättre på att prioritera bort annat, enligt Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör Håkan Olsson.

– Vårt urvalsverktyg behöver vi också jobba med så att vi verkligen är på de platser där riskerna är som störst, säger han i Ekots lördagsintervju.

Han tror att effekten av inspektionerna är begränsad och att fler behöver agera.

– Det är klart att vi kan göra fler inspektioner men det är arbetsgivarna där ute som har ansvar över arbetsmiljön, det är där förändringen behöver ske. Vi kommer inte kunna inspektera oss till en bra arbetsmiljö på Sveriges arbetsplatser.

I måndags omkom fem personer i en hissolycka vid ett bygge i Sundbyberg. Två personer har också omkommit i olyckor på Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Flera utredningar pågår om den senaste tidens olyckor. Enligt Håkan Olsson kan en rad olika faktorer ligga bakom – däribland ökad press inför jul.

– Nu är vi ju i slutet på året. Nu ska allting vara färdigt och alla vill hem till julledighet och så vidare, det är en ökad press, det kan säkert vara en faktor just nu, säger han i lördagsintervjun.