Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

EU-ilska över angrepp på FN-styrka

Publicerad 2024-10-14 10.01

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Ett enat EU kräver omedelbart stopp på attacker mot FN-soldater i Libanon.

– Oacceptabelt, säger utrikeschefen Josep Borrell.

Sent i söndags enades de 27 EU-länderna om ett gemensamt uttalande kring FN-styrkan Unifil och de attacker som den utsatts för av israeliska styrkor.

”Sådana attacker mot FN:s fredsbevakare är ett allvarligt övergrepp mot internationell rätt. . . De här attackerna måste sluta omedelbart”, heter det bland annat.

– Det är fullständigt oacceptabelt att attackera FN-trupper, fyller utrikeschefen Borrell i på väg in till måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg, som dominerades av läget i Mellanöstern.

”Måste förklara”

Sveriges Maria Malmer Stenergard (M) kräver en israelisk förklaring.

– Den här FN-styrkan måste fredas. Det är ett oerhört viktigt uppdrag. Och Israel måste också förklara sig. Vi måste stå upp för det viktiga mandat som FN-styrkan har, för personalens säkerhet, säger hon.

Borrell betonar att FN-styrkan bara kan dra sig tillbaka på order från FN:s säkerhetsråd.

– Israels armé säger att attackerna mot Unifil var en olycka och inte avsiktlig. Samtidigt anser de att det bästa för att undvika sådana incidenter är om Unifil drar sig tillbaka. Men det kommer inte att ske, fastslår utrikeschefen på sin presskonferens efter mötet.

Storbritannien

Enligt nyhetsbyrån Ansa har även Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien – vars utrikesminister David Lammy deltog som särskild inbjuden lunchgäst på måndagen – antagit ett separat gemensamt uttalande med krav på att alla attacker mot Unifil måste upphöra.

Josep Borrell ogillar också Israels skarpa kritik mot FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Jag vill påminna alla om att det inte är generalsekreteraren som bestämmer vem som stannar eller inte. Det är säkerhetsrådet som tar sådana beslut. Så sluta skylla på generalsekreterare Guterres, säger Borrell i Luxemburg.