Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Iran: Kortdistansrobot bakom Hamasledares död

Publicerad 2024-08-03

Hamasledare Ismail Haniya begravdes på fredagen.

Det var en kortdistansrobot som i veckan dödade Hamasledaren Ismail Haniya i Teheran, hävdar Irans mäktiga revolutionsgarde.

Samtidigt rapporteras ett tjugotal personer ha gripits i Iran, misstänkta för inblandning i mordet.

Vad som orsakade Haniyas död är omtvistat. I veckan har rapporter om att Hamasledaren dödades av en bomb som tidigare smugglats in i hans rum florerat.

Och på lördagen publicerade The New York Times uppgifter om att dussintals personer gripits i Iran, varav flera högre tjänstemän inom landets underrättelsetjänst. De misstänkts ha haft en roll i dådet mot Haniya, som var Hamas politiske ledare.

Dog efter installation

Hamasprofilen befann sig i Teheran för att närvara vid installationen av Irans nye president Masoud Pezeshkian. Bara timmar efter ceremonin i tisdags dödades han, när vad som beskrivits som en insmugglad bomb exploderade på det militära residens där han bodde.

Residenset används för högt uppsatta gäster, hemliga möten och rekreation och drivs av Irans revolutionsgarde. Bomben rapporterades i veckan ha placerats i Haniyas rum redan för två månader sedan, något som ses som ett enormt misslyckande för Irans säkerhetstjänst.

– Uppfattningen att Iran varken kan skydda sitt hemland eller sina allierade kan bli ödesdigert för regimen. Om fienden inte kan störta den islamiska republiken så kan de halshugga den, säger Ali Vaez, direktör för International Crisis Group i Iran, till The New York Times.

Sjukilos projektil?

Men på lördagen kom revolutionsgardet, som är terrorstämplat av USA och Kanada, med motstridiga uppgifter: Haniya dödades av en robot, en sjukilos ”projektil med stridsspets”, som ska ha skjutits från en plats utanför residenset där han vistades, hävdar revolutionsgardet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Såväl terrorstämplade Hamas som Iran anklagar ärkefienden Israel för att ligga bakom dådet som dödade Haniya och hans palestinska livvakt. I uttalandet påstår revolutionsgardet att Israel hade USA:s stöd i attacken.

Men Israel har inte tagit på sig mordet.

Brittiska The Telegraph rapporterar samtidigt att israeliska säkerhetstjänsten Mossad ska ha anlitat iranska agenter för att gömma bomber i Haniyahs rum, och att mordet från början var planerat att ske i maj. Tidningen hänvisar till högt uppsatta källor inom revolutionsgardet.

Irans högste ledare Ali Khamenei har utfärdat en order att slå tillbaka mot Israel. I lördagens tv-sända uttalande från revolutionsgardet hette det att ”sionistregimen” kommer att mötas av en ”hård hämnd på lämplig plats och tid”.