Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Oppositionen vill se protester i hela världen

TT-AFP

Publicerad 2024-08-12 02.44

Oppositionsledaren Maria Corina Machado hälsar på väljare den 3 augusti i Caracas. Sedan dess har hon gått under jord av rädsla för att bli gripen.

Venezuelas opposition uppmanar till protester i hela världen den 17 augusti, för att visa stöd för den vinst de säger sig ha vunnit i landets omtvistade presidentval.

– Låt oss skrika tillsammans så att världen erkänner vår seger, sanningen och folksuveräniteten, säger oppositionsledaren Maria Corina Machado i en video på sociala medier.

Även Edmundo Gonzalez Urrutia, som är oppositionens presidentkandidat efter att Machado stoppats från att kandidera, säger att ”vi ses den 17”.

Båda oppositionsledarna har hållit sig gömda i över en vecka då de känner sig hotade av regimen.

Valkommissionen i landet, som står den sittande presidenten Nicolas Maduro nära, har officiellt förklarat att han vann valet. Men enligt oppositionen visar protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att deras kandidat vann stort, med två tredjedelar av rösterna.

Flera länder runt om i världen har kritiserat valet och krävt att Venezuela presenterar ett detaljerat och verifierbart valresultat – något som regimen har vägrat.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) säger i ett uttalande att de ”aktivt övervakar” utvecklingen i Venezuela, där säkerhetsstyrkor slår till mot oppositionen.

Nu ska landets högsta domstol – som av kritiker och opposition betecknas som Madurotrogen – avgöra frågan.