Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Mette-Marits son erkänner misshandeln

TT

Uppdaterad 2024-08-16 07.46 | Publicerad 2024-08-14 15.37

Marius Borg Høiby med mamma Mette-Marit. Arkivbild.

Marius Borg Høiby erkänner i ett uttalande till NRK att han utövat våld mot sin flickvän och vill ta ansvar för sina handlingar.

Norska kronprinsessan Mette-Marits son greps natten till den 4 augusti, misstänkt för skadegörelse och ”kroppskrenkelse”

Marius Borg Høiby uppger till NRK att han hade brukat alkohol och kokain vid tillfället.

”Jag har flera psykiska problem som jag har haft hela uppväxten och upp i vuxen ålder. Jag har en längre tid kämpat mot missbruk, något jag har fått behandling för tidigare”, säger han i uttalandet.

Ber om ursäkt

Marius Borg Høiby förklarar att han nu ska återuppta behandlingen, ta sina problem på allvar och att missbruket inte ursäktar det som skedde.

”För mig är det viktigast att be om förlåtelse till min flickvän. Hon förtjänade varken det som hände, eller de extrema påtryckningarna från både norsk och utländsk media. Att bli förföljd av fotografer och journalister i en sådan situation vet jag har varit tufft”, säger han.

Nu uppger 27-åringen att han vill ta ansvar för sina handlingar och hans advokat Øyvind Bratlien säger till norska TV2 att Borg Høiby därmed erkänner sig skyldig och är beredd att ta sitt straff. ”Kroppskrenkelse” är den minst allvarliga graden av misshandel och kan ge uppåt ett års fängelse.

Flickvännens advokat Mette Yvonne Larsen säger att hennes klient har väntat på att Marius Borg Høiby ska uttala sig.

– Hon har det jobbigt, men det är klart att det faktum att han går ut med det här gör det mycket bättre för henne. Hon blir trodd, och det är ofta bra för kvinnor att bli trodda vid en sådan här händelse, säger advokaten.

Greps på Skaugum

Det var natten till söndag den 4 augusti som en väninna till den utsatta kvinnan ska ha slagit larm om att kronprinsessans son misshandlat sin flickvän och slagit sönder flickvännens lägenhet i centrala Oslo. Polisen grep sedan Marius Borg Høiby på kronprinsparets gods Skaugum utanför den norska huvudstaden.

Marius Borg Høiby har ingen kunglig titel och har valt att leva sitt liv utanför rampljuset. Hans pappa är Morten Borg, som kronprinsessan Mette-Marit levde tillsammans med innan hon blev tillsammans med kronprins Haakon