Vicepresidenten i Egypten har avgått

Publicerad 2012-12-22

Egyptens vicepresident, Mahmud Makki, avgick i dag från sin post, enligt Reuters.

– Jag har insett sedan en tid att politik inte passar mitt professionella yrke som domare, skriver Mekky i ett uttalande uppger statlig tv.

Mahmud Makki, 58, tillkännagav sitt avhopp när det var mer än fem timmar kvar av folkomröstningen om förslaget till en ny grundlag, baserad på stränga islamiska principer.

Förslaget har skapat sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare eftersom det inte kan garantera lika rättigheter för kvinnor och religiösa minoriteter. 62 personer skadades i går, enligt AFP.

Ville inte jobba med politik

Enligt statlig tv har Makki sagt att han tänkt avgå efter att de nya stadgarna har röstats igenom. Den nya lagen eliminerar nämligen posten som vice ordförande, uppger AFP.

I ett uttalande uppgav Makki att han lämnade in sin avskedsansökan redan den 7 november. Han var tvungen att stanna kvar som vicepresident för att oroligheterna utbröt i Gaza och Egypten agerade som medlare. Han fick även i uppdrag att organisera en nationell dialog, enligt Reuters.

– Jag har insett sedan en tid att politik inte passar min professionella yrke som domare.

Förslaget skapade uppror

Makki var respekterad domare och en ledande röst i oppositionen mot förre presidenten Hosni Mubarak, innan han själv blev vicepresident till efterträdaren Mursi i augusti, uppger Reuters.

I uttalandet säger även Makki att han har arbetat hårt för "nationens intressen" och önskar fortsatt framgång för Mursi, som drivits till makten genom det muslimska brödraskapet.