Bostadsbristen tvingade familj att bo på hotell

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-04

Diego Vargas fick säga upp sig och flytta till Eskilstuna

Bostadsbristen tar sig allt fler uttryck.

En ny undersökning visar att det årligen placeras ett stort antal barnfamiljer på hotell därför att alla andra möjligheter är uttömda.

- Det är tragiskt, säger Eva Mwanavita på Kista socialförvaltning.

"INGET VAL" Diego och Maria-Lisa Vargas bodde nästan en månad på jourhotellet. Nu har de flyttat med barnen Valentina, 1, Diego, 9, och två veckor gamla Pia till Eskilstuna. "Vi hade inget annat val", säger Diego.

Alla är överens om att barn inte ska växa upp i hotellrum. Ändå visar en ny undersökning att det blir allt vanligare.

- Det beror på bostadsbristen. Så enkelt är det, säger Eva Mwanavita, verksamhetschef på socialförvaltningens barngrupp i Kista.

"Det gick inte att ha familjen där"

Familjen Vargas bodde på ett jourhotell i knappt en månad innan det blev för mycket.

- Det gick inte att bo med en familj där. Folk använde droger och på nätterna var det alltid bråk. Jag kunde inte lämna min fru och mina barn ensamma där, säger Diego Vargas.

Han är svensk medborgare med rötterna i Chile. I våras kom han tillbaka till Sverige efter att ha bott i Sydamerika några år.

De drabbade har ordnad ekonomi

Som utbildad bilmekaniker var det inga stora problem att få jobb i Stockholm. Men boendet visade sig vara omöjligt. Till slut bestämde sig familjen för att flytta till Eskilstuna.

- Vi hade inget annat val, säger Diego Vargas.

Nu bor de där sedan tre dagar. Bara jobb fattas men även det ser ut att kunna lösa sig.

Undersökningen är gjord av Stockholms stadsledningskontor på initiativ av miljöpartiet i Stockholm. I fem av totalt arton stadsdelar placerades 42 barnfamiljer på hotell någon gång under förra året.

Enligt undersökningen var det ofta fråga om flyktingfamiljer men det blir även vanligare i andra grupper. I utredningen nämns ungdomar, ensamstående, familjer vars andrahandskontrakt gått ut eller familjer som håller på att separera.

Stadsledningskontoret konstaterar att de drabbade ofta har ordnad ekonomi men ingen bostad.

- Här sitter vi med ett helt batteri av sociala insatser som bromsas av att människor inte har någonstans att bo, säger Eva Mwanavita i Kista.

Asylsökande rotar sig i Stockholm

Enligt henne är en annan stor grupp asylsökande som valt att bo i andra hand eller i ett rum hos någon i väntan på besked om att få stanna.

När de sedan får stanna visar det sig att Migrationsverket inte behöver hjälpa dem med bostad om de redan lämnat förläggningen.

- Om de då hunnit rota sig i Stockholm är situationen näst intill hopplös, säger hon.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln