Hon serverar Sveriges bästa skolmat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-29

”Jag har inte fått ett enda samtal med kritik på skolmaten”

Utbildade kockar, flera lunchalternativ och teamwork.

Det är receptet på skolmaten med MVG i betyg i stadsdelen Högsbo i Göteborg.

– Jag har inte fått ett enda samtal med kritik mot skolmaten, säger Katarina Wochner Carlsson, enhetschef vid måltidsservice i Högsbo.

Katarina Wochner Carlsson.

Katarina Wochner Carlsson är ansvarig för maten i fyra skolor som når upp till MVG i betyg enligt de kriterier som Livsmedelsverket formulerat: Högsboskolan, Västerhedsskolan, Flatåsskolan och Kavåsskolan.

På två av skolorna lagas maten på plats, medan de två andra får sin mat utkörd från ett centralkök.

”Hög kompetens”

I framgångsreceptet finns bland annat utbildning och bra samarbete med skolledningarna, säger Katarina Wochner Carlsson.

– Jag har en väldigt hög kompetens bland mina medarbetare. I stort alla har en kockutbildning och har jobbat i många år. Jag jobbar mycket med att de ska vara delaktiga i hela processen. De är med från början när vi gör vår matsedel och allting blir förankrat i den gruppen: det är ett teamwork, säger hon.

I skolorna Katarina Wochner Carlsson basar för erbjuds tre alternativ vid lunchen.

– Det uppskattas, vi har 90-95 procents närvaro i våra matsalar, och det är högt, säger hon.

Matsedeln skickas hem till elever och föräldrar en gång i halvåret.

– I matsedeln skriver jag lite om hur vi tänker kring skolmaten och att vi följer riktlinjerna från Livsmedelsverket. Och då blir det en trovärdighet i det hela.

”Inte dyrt”

Enligt Katarina Wochner Carlsson behöver bra skolmat inte vara dyr.

– Nej, det behöver den inte vara. Det handlar om vad man har för utrustning, vilken kompetens man har i köken, vilka möjligheter man har att laga mat från grunden, säger hon.

– Du kan förstöra vilken råvara som helst om du inte kan laga mat, och då spelar det ingen roll om du får lov att köpa in oxfilé. A och O skulle jag påstå är en hög kompetens i köken och en tydlighet från ledning om hur de vill ha det, säger hon.

– Vi ligger runt snittet i kostnad, med en råvarukostnad på cirka 9 kronor och en personalkostnad på 13-14 kronor, säger hon.

ANNONS