Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Urspårat godståg i Stockholm bärgat

Publicerad 2013-11-14

Loket har bärgats – nu ställer inte det urspårade godståget till det fullt lika mycket i tågtrafiken i Stockholm längre.

– Det blir en stabilare och säkrare trafiksituation, säger Roger Falk på Trafikverket.

Under natten har det urspårade godståg som ställt till problem för tiotusentals tågresenärer till och från Stockholm bärgats.

– Loket är bärgat och flyttat, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

Han fortsätter:

– Spår två har öppnat, så nu är två av fyra spår öppna. Det blir en stabilare och säkrare trafiksituation.

"Kontrollera avgångstider"

Stabilare på grund av att det finns ett extra spår om något tåg exempelvis skulle få stopp. Säkrare för de som arbetar vidare med att reparera bland annat banvallen eftersom man på det ena spåret kan sänka hastigheten förbi olycksplatsen.

Eftersom två av de fyra spåren i tunneln fortfarande är avstängda kommer både fjärrtåg och pendeltåg att påverkas, enligt Trafikverkets prognos i 12–14 dagar efter olyckan.

– Alla som reser fjärrtåg som passerar Stockholm bör kontrollera avgångstider med sin operatör.

TT: Kan man lita på att rälsen håller?

– Ja

Kan bli trångt ändå

Enligt Trafikverket kommer SL:s pendeltåg att gå som vanligt under dagen, med undantag för linjen Västerhaninge–Kungsängen, som vänder vid Älvsjö och Stockholms central. Extra pendeltåg i rusningstrafik ställs också in på samtliga linjer, vilket kan leda till trängsel.

Endast varannan avgång med fjärrtågen till och från Malmö och Göteborg går, men kör i stället med dubbelt så långa tåg.

Övriga fjärrtåg söderifrån vänder vid Södertälje eller Flemingsberg, där resenärer får byta till pendeltåg in till Stockholm.

Tåget spårade ur i en tunnel norr om stationen Stockholm Södra i måndags morse. Ingen människa kom till skada, men olyckan har orsakat stora störningar i trafiken.

ANNONS