Erik, 16: De slet upp mig ur sängen

Uppdaterad 2012-04-19 | Publicerad 2012-04-18

Högstadieelever i knarkrazzia

”Erik” 16, på plats vid Åsöskolan i Stockholm.

De är högstadieelever och de säljer och köper cannabis.

På och utanför skolan.

Nu har Södermalmspolisen inlett en utredning och plockar in upp emot 50 tonåringar.

– De slet upp mig ur sängen när jag låg och sov, säger "Erik", 16.

Ett 50-tal högstadieelever på Södermalm i Stockholm finns med i en stor knarkutredning som polisens ungdomsrotel inlett i mars.

Tidigt i morse klockan sju plockades ett 10-tal ungdomar in till förhör, och enligt polisen kommer fler förhör att hållas.

"Alla på skolan har provat"

En av de ungdomar som förhördes var "Erik". Han går i årskurs nio på Åsöskolan.

"Erik" låg och sov när han plötsligt väcktes:

– Dörren slets upp och där stod polisen, civilklädd. Det var bara att klä på mig och åka med på stationen. Det kändes väldigt konstigt allting. Hur hade de fått tag i mitt nummer?, berättar "Erik" i en skolkorridor.

Han var inte ensam om att tas med till polisstationen.

– Polisen frågade vad jag visste och vad jag hade sett. Alltså jag vet ju att säkert alla på skolan har provat att röka hasch någon gång. Sen är det ju inte alla som använder, men det är väldigt vanligt.

Oklart var knarket härör

Åsöskolan har signalerat till föräldrar att de varit oroliga för att eleverna använder cannabis.

– Så är det. Alltså, jag skulle behöva ringa ett enda samtal för att få tag på det, säger "Erik".

Han skulle inte vända sig till någon annan elev på Åsöskolan om han ville köpa men han skulle veta vem i så fall. Närheten till gymnasie- och vuxenskolan tror han bidrar till att det är lätt att få tag på droger.

Polisen ska nu försöka ta reda på varifrån inflödet av cannabis kommer.

– Vi har fått indikationer att det har sålts och hanterats på skolan. Sen har de kanske rökt på ibland på skolan eller på kvällar, säger Ylva Björn, polisinspektör och kontaktpolis till Åsöskolan.

"Vill ha en drogfri skola"

Åsöskolans rektor är mån om att skolan inte målas ut som någon "knark-skola".

– Problemen med cannabis är stora i hela staden. Vår skola ligger nära tunnelbana och jag tror att det är en bidragande orsak. Vi har samarbetat med polisen kring det här för att vi är måna om våra elever. Vi vill ha en drogfri skola, säger Margot Valegård.

En person med insyn i den stora cannabisutredning som nu pågår på polisens ungdomsrotel säger att antalet inblandade ungdomar är stort.

– Det vi har förstått är att själva användandet är mycket större än vi anat. Vi vet att det sker försäljning på skolan och det vi vill ta reda på är hur eleverna får tag i det.

Fotnot: "Erik" heter egentligen något annat.