Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Min attack var sofistikerad”

Uppdaterad 2012-04-18 | Publicerad 2012-04-17

I dag fick Anders Behring Breivik prata fritt i rätten.

Då kallade han sin attack för ”den mest sofistikerade och spektakulära sedan andra världskriget” men avslöjade att Utøya inte var hans ursprungsmål:

Det var en journalistkonferens – med Fredrik Skavlan som dragplåster.

Samma kostym.

Samma knutna högerhandshälsning.

Klockan tio, en timme efter utsatt tid – på grund av att nämndemannen Thomas Indrebø gjort ett Facebook-inlägg om att Breivik ”borde få dödsstraff” – fick Anders Behring Brevik slutligen sätta sig i vittnesbåset och inför överlevande och anhöriga själv ge sin 13 sidor långa version av terrordåden den 22 juli i fjol.

– Käre domare Arntzen, inledde han.

– Jag hoppas att du inte avbryter mig.

”Spektakulärt attentat”

Sedan började Breivik rada upp alla tillmälen som givits honom, att han kallats allt från barnmördare (”trots att jag inte har avrättat någon under 14 år”) till sinnesjuk och psykotisk.

Allt detta, sa han, är lögnaktig propaganda.

– Jag har genomfört det mest sofistikerade och spektakulära attentatet sedan andra världskriget, sa han.

Han tillade också, till de drabbades förfäran:

– Ja, jag skulle göra om det.

"Inga oskyldiga barn”

Han jämförde sin handling med USA:s agerande under andra världskriget.

– Folk som kallar mig ondskefull har inte insett skillnaden mellan brutalitet och ondska.

– Det är lika okunnigt att kalla mig ondskefull som det är att kalla USA:s militära ledare under andra världskriget för onda. De dödade 300 000 oskyldiga för att rädda flera miljoner. Detta var godhet, inte ondska, även om den var brutal. 

När han säger att offren på Utøya ”inte var oskyldiga barn utan politiska aktivister” och jämför AUF:s läger med hitlerjugend protesterar ett målsägarbiträde och ber Breivik tona ner sig.

”Norge är ett fängelse”

Breivik säger sedan att han inte är rädd för att tillbringa mycket tid i fängelse.

– Jag föddes i ett fängelse, jag har växt upp i ett fängelse. Ett fängelse där jag inte har fått uttrycka min åsikt. Det fängelset är Norge, säger Breivik och kallar sedan Oslo ett ”multikulturellt helvete”.

Avbryts av målsägarbiträde

Klockan elva avbryter målsägarbiträdet Breiviks tal efter att han bland annat pratat om Sharialagar, London-bombningar och att Peter Mangs "försökte rädda lammen på Malmös gator”.

Hon säger att många anhöriga och överlevande reagerat starkt under den knappa timme som Breivik talat och ber honom avsluta sitt anförande.

Breivik blir uppenbart irriterad och påpekar att han redan kortat ned sitt tal från 20 till 13 sidor och att det är rimligt att han ska få försvara sig själv.

Domaren går då in och ber honom att fatta sig kort.

”Nödvändigt att han får tala”

Att Breivik får tala fritt, och att hans vittnesmål kommer att ta totalt fem dagar i anspråk, är kontroversiellt, men enligt hans advokat Geir Lippestad, nödvändigt.

– Hans vittnesmål betyder mycket för rätten när det gäller att avgöra om han är tillräknelig, säger advokaten.

Anders Behring Breivik vill bli sedd som just tillräknelig, för att på så sätt kunna dömas till fängelse, inte till vård.

Eller, allra helst säger han, bli frikänd:

– Jag har handlat för mitt folk och min kulturs bästa. Därför anser jag att jag ska bli frikänd, säger Breivik som avslutning.

Åklagaren frågar ut

Efter att rätten tagit lunch blir det dags för riksåklagaren Inga Bejer Engh att börja ställa frågor till Breivik.

Hon inleder med att fråga varifrån Breivik fått sin rätt att, som han kallar det, ”försvara Norge” genom attackerna den 22 juli.

– Det finns ingen suverän stat som har gett mig lov att göra mina handlingar. Det var mitt eget val, svarar Breivik till sist, efter att åklagaren upprepat frågan vid flera tillfällen.

”Framstår ju som sinnessjuk”

Han säger sedan att han ångrar sin inledningsvis ”pompösa framställning” som han hade under intervjuerna med de två första psykiatrikerna.

– Jag framstår ju som helt sinnessjuk, säger han och skrattar.

– Jag ångrar det. Det blir så lätt att misstolka mig då. Nu har jag tonat ned det pompösa.

Han säger att han inte heller håller med de två psykiatriker som gjort den andra utvärderingen av Breivik, där han klassas som narcissist.

– En narcissist skulle aldrig vara villig att dö för någon annan, säger han.

Grät av sorg

Åklagaren frågar sedan Breivik vad han tänkte när han såg sin egen film i går, då han började gråta.

– Det var en väldigt rörande film. Jag tänkte på att mitt land håller på att dö. Det var därför jag började gråta.

– Det är sångerna ihop med budskapet som är starkt, och det berör mig att journalister från hela Europa fick se den. Jag anser att journalister är politiska aktivister som förrått Norge.

Just hans missnöje mot journalister var ett återkommande tema under tisdagens vittnesmål, att medierna fört det norska folket bakom ryggen genom att inte skriva sanningen om multikulturalism.

Skavlan var mål

Breivik avslöjade också att ett primärt mål för honom var en norsk journalistkonferens, arrangerad av den norska stiftelsen Skup.

Den hölls den 1–3 april förra året och dragplåtsren var bland andra tv-stjärnan Fredrik Skavlan och den tyske storavslöjaren Günther Wallraff.

Det är oklart varför han inte kunde fullfölja den planen.

Varför han istället valde AUF och Utøya, vilket han inte bestämde sig helt för förrän i juni i fjol, kommer åklagaren att fråga honom mer om senare under förhöret, som alltså kommer att pågå i totalt fem dagar.

Tisdagens förhandling bröts strax efter fyra.

ANNONS