”Breivik borde få dödsstraff”

Publicerad 2012-04-17

En av nämndemännen i Breivikrättegången avslöjade sin inställning till massmördaren redan den 23 juli förra året.

”Dödsstraff är det enda rätta”, skrev receptionisten Thomas Indrebø på VG Debatt.

Klockan tio i morse tvingades han lämna sin post.

Den 23 juli skrev en person, inloggad på VG Debatt via nämndemannen Thomas Indrebøs Facebook-konto, att han ansåg dödsstraff som det enda rättmätiga straffet för dåden i regeringsbyggnaden och på Utøya.

Fingerat namn

”Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!”, skrev han.

Kommentarsfältet låg under en nyhetsartikel om dådet på Utøya.

Facebook-kontot tillhör en av den pågående rättegångens nämndemän, receptionisten Thomas Indrebø, men var under fingerat namn. Både e-postadressen och profilbilden föreställer Indrebø.

”Får återkomma”

Vid tjugo över åtta på tisdagsmorgonen meddelade tingsrättens tjänsteman Geir Engebretsen till NRK att man höll ett extra möte om ärendet och när rätten samlades klockan nio i morse berättade domare Wenche Elisabeth Arntzen att nämndemannen erkänt att han skrivit det aktuella inlägget den 23 juli i fjol.

Tog paus

Domaren frågade sedan parterna hur de ställer sig till erkännandet och samtliga; åklagare, försvarsadvokater och målsägarbiträde, ansåg att nämndemannen måste avgå med omedelbar verkan.

Rätten avbröt då förhandlingen för en kort paus och klockan deklarerade rätten att han måste lämna sin post.

Snarlikt system

Det svenska och norska rättssystemen är snarlika, och Facebook-inlägget hade fått stora konsekvenser i en svensk rättssal.

– Om detta hade skett i Sverige hade man sannolikt varit tvungen att ta om rättegången, säger Christian Diesen, professor processrätt.

Även Leif Silbersky, en av Sveriges mest erfarna brottmålsadvokater, tycker beslutet att byta ut nämndemannen Tomas Indrebø var självklart och helt rätt.

– Han har uttryckt förutfattade meningar. Då är han inte längre objektiv och har inget i en rättssal att göra, säger han.

Svarade nej

Innan nämndemännen fick sina uppdrag har de fått svara på frågor om de uttalat sig om eller tagit ställning till skuldfrågan. Uppenbarligen har Tomas Indrebø svarat nej på den frågan. 

– Då har han ljugit, helt enkelt. Därmed har han visat dåligt omdöme, det är helt klart att han inte ska sitta kvar, säger Leif Silbersky.