Mänskliga rättigheter – även för apa

Publicerad 2014-12-22

Orangutangen Sandra på Buenos Aires Zoo.

Mänskliga rättigheter gäller inte bara människor. Även en blyg orangutang har – i egenskap av "icke-mänsklig person" – rätt till vissa friheter.

Det har en argentinsk domstol slagit fast i en banbrytande dom.

– Det här banar inte bara väg för stora apor, utan även för andra kännande varelser som är orättvist och godtyckligt berövade sina friheter i djurparker, cirkusar, vattenparker och vetenskapliga laboratorier, säger djurrättsjuristen Paul Buompadre till tidningen La Nación.

Den 29-åriga orangutangen Sandra, som levt på Buenos Aires zoo de senaste 20 åren, har försökt gömma sig från besökarnas blickar under en filt, uppger BBC. Och även om hon inte är en mänsklig varelse, så har hon känslor. Därför bör hon, i laglig bemärkelse, betraktas som en person snarare än ett ting. I egenskap av "icke-mänsklig person" är apan därmed olagligt inspärrad, hävdade djurrättsaktivisternas jurister.

Domstolen gick på aktivisternas linje och djurparken har nu tio dagar på sig att överklaga.

– Att orättmätigt hävda att djuret lider av missförhållanden, är stressat eller deprimerat, när du inte har kunskap om artens biologi, det är att begå ett av mänsklighetens vanligaste misstag: Att förmänskliga djurens beteenden, säger djurparkens chefsbiolog, Adrian Sestelo, till tidningen.

Om domen vinner laga kraft kommer Sandra förflyttas till ett naturreservat, där hon enligt djurrättsaktivisterna kan leva ett lyckligare och bättre liv.

TT-AFP-Reuters