Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Legionella hittat – i köpcentrum

Publicerad 2014-11-19

Legionella har hittats i kylsystemet i köpcentrumet Nordstan i Göteborg, rapporterar GP.

Men varken kunder eller butiksägare ska ha informerats.

Bakterien upptäcktes vid en rutinkontroll av kylanläggningen i månadsskiftet oktober/november, men hur länge den funnits i kylsystemet är ännu oklart, skriver Göteborgs-Posten.

Har inte informerat

Ett saneringsarbete inleddes efter upptäckten, och pågår till viss del fortfarande. Samtidigt stängdes de två översta planen på Nordstans parkeringshus av eftersom de ligger nära kyltornen där luften till köpcentrumets luftkonditionering kyls.

Köpcentrumets vd, Ulrika Carlsson, säger till GP att man följer de rutiner som finns, men att det inte funnits anledning att informera butiksägare eller kunder om upptäckten av legionella-bakterier.

”Ska inte kunna komma till luften”

– Vattnet i kylmaskinen är till för att kyla luften i hela Nordstan, men bakterierna ska inte kunna komma till den luften. Den är helt skyddad från det här. Det är de människor som vistats i det låsta kylrummet som kan ha utsatts, säger hon till tidningen.

Nya prover togs i söndags, men de har ännu inte analyserats.

På kommunen uppger man att ett par legionellafall rapporteras in varje år även om det inte finns någon rapporteringsplikt.

Vaktbolaget Securitas har också gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom tio väktare haft ett möte alldeles i närheten av kyltornet, skriver GP.