”Ett stort tomrum efter Anna Lindh”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-11

Partikamraterna om saknaden efter sin vän

Hon kunde lysa upp ett helt rum.

Så beskriver partikamraterna och vännerna Anna Lindh.

Fem år efter Anna Lindhs bortgång lever det ljusa minnet av henne vidare.

– Anna var alltid så fruktansvärt glad. Även om hon var ledsen så hade hon lätt att hitta saker att skratta åt, berättar socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

De var lika gamla och gick med i SSU ungefär samtidigt. Första gången de träffades var de 16 år och efter det följdes deras karriärer och liv åt.

– Vi blev ordföranden i våra distrikt och kom in i riksdagen samtidigt. Vi fick barn samtidigt och kom in i regeringen ungefär samtidigt också.

Mona Sahlin berättar att Anna Lindh blommade ut som inrikesminister och att hon då också blev känd och älskad av den breda allmänheten.

– Hon växte och blev populär. När hon talade om människor och konflikter så märktes det att Anna var sann.

Själ och hjärta

Fem år har gått sedan Anna Lindh gick bort. Fem år sedan tragedin drabbade hennes familj, vänner, partikamrater och det svenska folket. Fem år av saknad.

– Ibland känns det så oerhört länge sedan, men ibland känns det som om det var i går Anna lämnade oss. Det är svårt att förstå i själ och hjärta att det har gått fem år, säger Mona Sahlin med en tung stämma.

För henne är minnet av Anna Lindh fortfarande ljust och levande. På sitt rum har hon ett stort svartvitt fotografi av väninnan och hon bär alltid Anna Lindhs första maj-märke.

– Det låter kanske märkligt men jag tycker att jag snackar med Anna rätt ofta och jag tänker på henne i stort sett varje dag. Det är svårt att tänka sig att det var fem år sedan vi hade ett riktigt samtal. Det finns en väldig saknad efter Anna.

Efterlämnat tomrum

Ingvar Carlsson, 73, tillsatte som statsminister 1994 den då 37-åriga Anna Lindh som miljöminister.

– Trots att hon hade kommit långt i sin politiska karriär så hade hon så fantastiskt mycket kvar att ge. Det är tråkigt att hennes bana avbröts i förtid. Hon har efterlämnat ett stort tomrum, säger Ingvar Carlsson.

Tror du att hon hade kunnat bli partiledare, kanske statsminister en dag?

– Ja, visst hade hon kunnat bli det. Det är svårt att säga vem som hade blivit partiledare då men att hon hade varit i en ledande position är självklart.

Han berättar att Anna Lindhs sprudlande personlighet var något som kom att spela en viktig del i hennes politiska arbete.

– Hon kunde driva en fråga väldigt hårt men utan att skapa frostiga relationer. Hon förlöste ofta med ett skratt och då blev det en lättsam stämning.

Viktig förebild

Den tidigare partikamraten Ulrica Messing som är aktiv i Anna Lindhs minnesfond, lärde känna Anna Lindh under tiden inom SSU.

– Hon var en viktig förebild för mig och hon imponerade på många sätt. Hon var skicklig i debatterna, påläst och snabb.

Dagen då Anna Lindh blev knivskuren på NK i Stockholm har för evigt etsat sig in i Ulrica Messings minne. Socialdemokraterna var mitt i EMU-kampanjen och hon befann sig i Hällefors när Göran Perssons assistent ringde.

– Beskedet var så oerhört märkligt och svårt att ta in. Alla ombads avbryta sina arrangemang. Jag körde från Hälleforsnäs till Gävle, en sträcka på 25 mil. Vid varje busshållsplats såg man pelare med en bild av Anna. Anna var glad, framåt och mitt i livet.

Anna Lindhs tragiska bortgång påverkade Ulrica Messings syn på politiken.

– Det var svårt, oerhört svårt att ta in vad som hade hänt och inse vidden av det. För oss som arbetade i den regeringen var politiken efter det inte lika rolig, inte lika lustfylld efter det.

Lysande begåvning

Den förre utrikesministern Jan Eliasson är ordförande i Anna Lindhs minnesfond och var hennes närmaste medarbetare under hennes första två år som utrikesminister.

– Jag känner starkt för Anna Lindh och hennes gärning som jag vill hålla levande både internationellt och för svenska folket, berättar Jan Eliasson.

De träffades redan på 1980-talet när Anna Lindh var ordförande i SSU. Jan Eliasson minns tillfället väl, eftersom det var på Olof Palmes minneshögtid den 15 mars 1986.

– Då var hon en ung kvinna som talade så gripande i stadshuset om Olof. Redan då såg jag att hon var en lysande begåvning, en stark person med en stor framtid. Det såg många andra också. När hon kom in i ett rum så lystes det upp av hennes sprittande leende och smittande skratt.

Har mordet på Anna Lindh påverkat Sverige på något sätt?

– Vi bär med oss djupa trauman efter morden på två ledande politiker. Färgstarka, tydliga politiker som både Olof Palme och Anna Lindh var. Man har också känslan av att de rycktes bort i onödan. Det som har hänt har skadat tilltron till rättsväsendet och polisbevakningen.

ANNONS