Tåg rammade passagerarbuss – många döda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-09

Svår olycka i Argentina. Minst 18 döda och närmare 50 skadade

ENORM FÖRÖDELSE. Det blev bara skrot kvar av bussen, som krossades av det framrusande tåget.

Tåget rammade bussen med katastrof som följd.

Minst 18 personer har omkommit i den svåra olyckan och närmare 50 uppges vara skadade.

många döda. 18 personer dog direkt och ett 50-tal skadades varav många mycket svårt. De var på väg hem efter en helg vid havet.

Passagerarna på bussen var på väg tillbaka till huvudstaden Buenos Aires efter en helg vid badorten Mar de Ajo vid Atlankusten. Tåget var på väg till havet och en annan badort, Mar del Plata.

Chaufförer gripna

Olyckan hände vid järnvägskorsningen nära staden Dolores ett 20-tal mil från Buenos Aires. Vittnen berättar att bussen körde över korsningen trots att bommar hade fällts ner. De två busschaufförerna överlevde och har gripits i väntan på vad haveriutredningen säger.

Bland de omkomna finns också en kvinna på motorcykel som väntade vid tågövergången och inte hade en chans att hinna undan.

Taket slets av

Varför bussen inte hann över är oklart, men den rammades i hög fart. Tåget spårade delvis ur vid kollisionen, som blev mycket kraftig. Taket på bussen slets av och flera säten kastades ut, liksom många passagerare och deras bagage.

– Det hördes en skarp smäll och sedan blev det alldeles mörkt. Människor skrek och jag såg ensamma barn, väldigt många var skadades, säger ögonvittnet Alejandro till tv-kanalen Todo Noticias.

Sjukhuset i Dolores fylldes snabbt av skadade. Tillståndet för minst fem personer uppges vara kritiskt och man befarar att dödstalet ska stiga.

– Det är en tragedi. Vi prioriterar de svårast skadade, säger en talesman för sjukhuset i Dolores, dit många av de skadade förts.

Tv-bilder från platsen visar en enorm förödelse. Delar av den förvridna bussen spreds ut över ett stort område och passagerarnas tillhörigheter, inklusive solstolar och strandprylar, ligger spridda på marken.

De flesta som omkom eller skadades befann sig på bussen, som enligt preliminära uppgifter hade 62 personer ombord inklusive chauffören.