Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

C vill införa nationell utsläppsbudget

TT

Publicerad 2022-08-26

C vill bland annat införa en nationell utsläppsbudget.

Centerpartiet vill att Sverige antar en årlig nationell utsläppsbudget. Reduktionsplikten är viktig och elproduktionen ska öka så snabbt som möjligt, även i befintliga kärnkraftverk.

– Vi måste skruva upp takten i utsläppsminskningarna, säger C-ledaren Annie Lööf på en pressträff i Göteborg.

Centerpartiet presenterar en rapport om 200 reformer på klimatområdet. Förslagen sträcker sig över flera områden och utgör partiets klimathandlingsplan för den kommande mandatperioden.

– Vi vill vara tydliga och öppna med att de här förslagen är våra förslag för nästa mandatperiod, säger Lööf.

Nationell utsläppsbudget

Centerpartiet vill bland annat att Sverige antar en nationell utsläppsbudget fram till 2040, som anger en procentuell sänkning av utsläppen varje år.

– Den ska visa vägen fram till nettonoll-utsläpp, säger Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson.

Svensk energiproduktion ska fördubblas till 2030, med en ökad produktion av alla energislag så snabbt som möjligt, enligt partiet. Effekten ska även vridas upp på befintlig kärnkraft.

– Det finns ju två terawattimmar till att ta fram om man använder den fulla effekten av befintliga reaktorer, säger Lööf.

”Fossilhögern”

Centerpartiet ser den så kallade reduktionsplikten, inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, som en viktig del för att minska transportsektorns utsläpp. För att hålla bränslekostnaderna nere vill C öka produktionen av biodrivmedel. Skatten ska också slopas för de biodrivmedel som blandas in enligt reduktionsplikten.

Flera partier föreslår i stället att reduktionsplikten sänks. Lööf kallar dem för ”fossilhögern”.

– De är de konservativa högerpartierna som nu samverkar med Vänsterpartiet kring att stoppa eller halvera reduktionsplikten. Det här är allvarligt, säger Lööf och fortsätter:

– Det innebär att man tar bort det viktigaste verktyget för att nå våra utsläppsmål inom transportsektorn.

Följ ämnen i artikeln