Rödgröna partierna eniga om ny röstning

Publicerad 2013-10-25

De rödgröna partierna är förberedda på en andra rond i skattebråket.

Efter att budgetramarna har spikats – ska de föreslå ett nytt lagförslag utan höjd brytpunkt.

– Om vi får rösta om det lagförslaget och vinner. Då är lagen så och regeringen kan inte sänka skatten för höginkomsttagare, säger Ulla Andersson (V).

I går fick voteringen om att be regeringen att dra tillbaka sitt förslag om höjd brytpunkt för statlig skatt en oväntad utgång.

Regeringen vann med bara en enda röst, 154 mot 153.

Trots att oppositionen på förhand förväntades ta hem segern utan problem.

Mikael Damberg (S), Carina Hägg (S) och Jonas Sjöstedt (V) var inte på plats för att rösta och hade inte meddelat det i förväg.

Nu tar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans upp kampen – igen.

Planen var redan bestämd

De rödgröna partierna ska till en början invänta den 20 november då budgetramarna ska spikas i riksdagen.

Dagen efter inleder de rond två genom att lämna in ett nytt initiativ till finansutskottet om att ändra lagen om höjd brytpunkt.

– Det har en sådan effekt att regeringen inte kan strunta i beslutet. Vilket den kunde ha gjort med det förslag som vi misslyckades med i går, säger Ulla Andersson (V), ledamot i finansutskottet.

Hon har tillsammans med Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, Magdalena Andersson (S), ekonomipolitisk talesperson och Per Bolund (MP), ledamot i finansutskottet, lagt upp planen.

– Vi hade bestämt det här redan från början, säger Ulla Andersson.

Även om oppositionen hade vunnit i går med hjälp av Sverigedemokraterna fanns det mycket som talade för att regeringen skulle strunta i uppmaningen. För det kan de göra.

S, V och MP pratade i går

Efter nederlaget i går pratade företrädarna för de rödgröna ihop sig.

– Vi var deppade igår. Det var dåligt hanterat. Vi pratade i går kväll och stämde av i dag. Det var inget som hade ändrats. Vi tycker att det här är så pass viktigt. Vi behöver minskade inkomstskillnader i landet, säger Andersson.

Om finansutskottet stöttar det nya lagförslaget kommer det att läggas fram i riksdagen för votering.

Den omröstningen blir den slutgiltiga i frågan.

– Om vi får rösta om det lagförslaget och vinner. Då är lagen så och regeringen kan inte sänka skatten för höginkomsttagare.