”Tokhöger” kan stoppa lösning

"Det kan gå snabbt från himmel till helvete"

Barack Obama.

Optimismen flödar plötsligt i Washington.

I bästa fall kan en lösning på budgetkrisen vara i hamn sent ikväll.

Men en viktig stötesten återstår. Om "tokhögern" i representanthuset så här nära deadline sätter krokben för en uppgörelse kan världen snabbt gå från himmel till helvete.

Bara i maktens korridorer i Washington kan tonläget gå från totallåsning på morgonen till breda leenden av samförstånd på kvällen.

Harry Reid, demokraternas ledare i senaten och republikanernas ledare Mitch McConnell ser ut att ikväll kunna enas om de sista detaljerna för att undvika att USA ställer in betalningarna på torsdag.  Skuldtaket höjs fram till början av februari och en statsbudget fixas fram till mitten av januari. Den amerikanska statsapparaten kan öppna igen och landet låna de pengar man behöver.

– Jag hoppas tisdag blir en solig dag, sa Reid när förhandlingarna avslutades i går.

McConnell bidrog till den efter veckor av hårda motsättningar plötsligt försonliga tonen.

– Jag delar hans optimism att vi kan hitta en lösning som är acceptabel för båda sidor.

Faran över?

Världens börser drog en suck av lättnad. Alla är nu inställda på att blåsa faran över. Glada över att amerikanska politiker till slut tog sitt förnuft tillfånga och backade bort från risken att utlösa en finansiell härdsmälta.

Då har de glömt en sak. "Tokhögern" i representanthuset.

När senaten antagit uppgörelsen måste även representanthuset godkänna den. Där har republikanerna majoritet med 242 av de 435 platserna.

Där är tongångarna fortfarande helt annorlunda.

Rentav hotfulla.

Så här bemötte Tim Huselskamp, republikan från Kansas beskedet om att Reid och McConnell är på väg att sy ihop en kompromisslösning.

– Vi har ett ord för det i Representanthuset; det kallas "Senaten kapitulerar", säger han enligt New York Times. Den republikan som röstar för lösningen i representanthuset tvingas garanterat räkna med att utmanas (från höger) i nästa val.

Inte ens de usla opinionssiffrorna får de mest extrema republikanerna att tveka.

Republikanerna tänker nu lägga fram ett eget förslag till lösning. Något som försvårar och försenar processen.

Politisk dödsdom

De som tillhör den så kallade Tea party-rörelsen utgör en minoritet på runt fyrtio. Men de är mycket högljudda och försöker ständigt tvinga sina mer moderata kollegor att inta extrema positioner. Risken är att moderaterna inte vågar rösta för en kompromiss av rädsla för att därmed skriva under sin egen politiska dödsdom. I nästa val utmanas de av Tea party-kandidater som kommer att kalla dem förrädare.

Republikanerna kläms från två håll. De står också under stark press från amerikanska folket som vill ha en lösning. De är oändligt trötta på att politikerna i Washington DC käbblar och obstruerar istället för att lösa landets problem.

Förnuftsmässigt vill man tro att den senare pressen ska väga tyngre. Men det finns inga garantier för att representanthuset röstar igenom en kompromiss från senaten.

De enda som kan garantera ett ja är om demokraterna går med på att släppa igenom några små men för högerrepublikanerna viktiga symboliska försämringar av Obamas sjukvårdsreform. Men demokraterna verkar i nuläget inte beredda att servera "tokhögern" den minisegern.

Börskaos

På torsdag den 17 oktober går deadline ut då USA officiellt sagt att man inte längre kan betala alla räkningar.

När senaten väl röstat i natt eller i morgon kommer det inte att finnas mycket tid för representanthuset att debattera förslaget eller komma med ändringar. Minsta tvekan eller försening riskerar att utlösa börskaos.

Då kan det som just nu ser ut som en ljusblå himmel snabbt förvandlas till ett mörkt helvete.

ANNONS