Backar om soppkök efter kritikstormen

Publicerad 2014-05-19

Hemlösa och missbrukare bör inte få samlas på stadens centrala torg.

Det anser Stockholms stad som avslår tillstånd för den ideella organisationen Soppkök Stockholm.

– Det här riskerar att bli en freakshow, säger Per Landin på Trafikkontoret till Metro.

På måndagskvällen drog Stockholms stad tillbaka beslutet.

Soppkök Stockholm är en ideell organisation som startades för två år sedan av en grupp vänner.

Syftet är att belysa den växande problematiken med hemlöshet i hela Sverige och samtidigt hjälpa utsatta personer.

En gång i månaden delar organisationen ut mat och kläder till hemlösa i Stockholm.

– Vi försöker att tillgodose de mest nödvändiga behoven, men det är samtidigt en politisk aktion vars mål är att inte behöva finnas, säger initiativtagaren Foujan Rouzbeh.

”Inte önskvärt”

Verksamheten har spritt sig över landet och i dag finns det systerorganisationer i Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingborg.

Men i Stockholm har medmänskligheten nu nått en gräns.

Soppkök Stockholm får avslag från tillståndsenheten vid polisen och av kommunen med motiveringen att det inte är en lämplig verksamhet på stadens centrala torg.

”Till hemlöshet hör oftast blandmissbruk och psykisk sjukdom”, skriver Per Landin på Stockholms stad i avslaget.

”Det är inte önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik på allmän plats och i synnerhet inte på stadens centrala torg”.

”Freakshow på stan”

Foujan Rouzbeh är mycket besviken och förstår inte hur myndigheterna resonerar. Hon poängterar att de alltid haft en bra kontakt med polispatrullerna på Södermalm.

– De är tacksamma för att vi engagerar oss, men det här är ett beslut som fattats på en nivå där de inblandade inte har koll på vilken verksamhet vi har eller varför.

Till Metro säger Per Landin som undertecknat Stockholm stads beslut att

– Det här riskerar att bli en freakshow, det kanske man inte tänker på. Det man har i huvudet är att man vill göra en insats och dela ut mat, men risken är att man förvandlar en plats till ett zoo.

– Jag tycker att det är vedervärdigt sagt. Det här är att avhumanisera människor. Om man är en beslutsfattare med makt att påverka så är det exakt så här man inte ska göra, säger Foujan Rouzbeh.

Gör en pudel

På måndagskvällen drog Stockholms stad tillbaka beslutet efter en kritikstorm i sociala medier under dagen.

– I det här beslutet har man använt formuleringar som faktiskt strider mot den värdegrund vi har på Trafikkontoret. Det går emot vår uppgift som myndighet, att behandla människor med respekt, och det har man inte gjort i det här fallet. Det är oacceptabelt, säger Mats Freij, pressansvarig på Traffikontoret i Stockholms stad till Aftonbladet.

Under tisdagen ska Trafikkontoret diskutera formuleringarna i beslutet.

– Vi ska ta en intern diskussion och se till att det inte händer igen. Vi ska också se till att soppköket får stå kvar på Medborgarplatsen. Om det av olika skäl inte skulle vara möjligt får vi se till att hitta en annan plats åt dem, säger Mats Freij.

Aftonbladet har sökt Per Landin.

ANNONS