”Vanligt med 1-2 orkaner i Florida per år”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-09-06

SMHI:s Hans Alexandersson chattade med läsarna

I Florida är et inte ovanligt med flera orkaner per år.

I Sverie däremot har det varit klent med höststormar under de senaste åren.

Det skriver meteorologen Hans Alexandersson i en chatt med läsarna.

solskenet säger: jag har hört att det är möjligt att vi kan få en tornado i sverige nån gång i framtiden, är det sant eller falskt?

Hans Alexandersson säger: Det är verkligen sant för det har vi redan haft, fast vi kallar det tromb. Men de är inte lika kraftiga som de i Amerika, där de har beteckningen tornado. Men de finns redan och kan väl i och för sig bli lite kraftigare i ett varmare klimat, som vi enligt beräkningarna ska få.

Robban säger: Har läst att Sverige hade ett helt annat klimat på medeltiden än vad vi har idag, att det var mera likt det som är runt medelhavet idag, vad beror det på?

Hans Alexandersson säger: Nja. Man brukar säga att vikingatiden var ganska varm hos oss. Från perioden från Kristi födelse till vikingatiden var det ganska varmt, tror man eftersom man hittat bosättningar där det åtminstone i perioder senare varit omöjligt att bo på grund av glaciärer med mera. Men det kunde inte jämföras med Medelhavsklimat.

Lemmy säger: Jag och mina surfarbröder undrar följande: Om växthuseffekten leder till att polarisen smälter, vat5tnet stiger i haven och klimatet i norden blir allt mer Medelhavslikt - vad händer med vinden? Kommer det att börja blåsa också? I så fall kan man ju snart börja surfa på allvar även hemma i Sverige... Och i så fall - när är denna ljusa framtid här?

Hans Alexandersson säger: När det gäller vinden så vågar man inte säga något säkert om hur den kommer att förändras. Den kan lika väl minska något som öka. Så tyvärr, jag kan inte utlova några jättebra vindar.

maj ami säger: Varför får vi inga tornados här i Sverige (Som i Florida)? Skönt, men lite trist...

Hans Alexandersson säger: De finns redan, men kallas tromb i Sverige. Det är inte lika kraftiga åskväder här som i Mellanvästern, därför blir de mindre. Dessutom är det fler träd här, då får tromben svårare att överleva.

lisbeth säger: Tror du på en positiv framtid när det gäller att faå bukt med växthuseffekten?

Hans Alexandersson säger: Jag är lite pessimistiskt inställd eftersom jag tror att det är svårt att få stopp på fossila bränsen. Vi får nog minst en fördubbling av koldioxidhalten innan något händer.

Steffo säger: Läste att sommaren trots allt inte var så dålig, att medeltempraturen var ungefär som den brukar. Stämmer det?

Hans Alexandersson säger: Ja, det stämmer. Det har jag själv skrivit. Det var augusti som kompenserade det relativt kyliga vädret i juni och juli, speciellt i södra Sverige. Tack vare augusti blev det totalt sett normalt.

jjj säger: Jag har en känsla av att det vackra och varma vädret kommer senare och senare för varje år. Stämmer det? I sådana fall kanske man ska ta ut semestern senare.

Hans Alexandersson säger: Det tror jag är i huvudsak en tillfällighet att det varit så de senaste åren. Man minns bara de senaste åren och då har det råkat komma sent. Men jag tror inte det stämmer i långa loppet. När som helst kan det bli tvärtom, att det bästa vädret kommer i maj-juni.

Steffo säger: Är det höst nu?

Hans Alexandersson säger: Ja, meteorologiskt brukar vi säga att det är höst när dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader. Och det har den varit en tid, främst i norr. Men inte i södra och mellersta Sverige. Där är det fortfarande sommar - meteorologiskt sett.

Fru Ängen säger: Jag tycker höststormarna verkar ha blivit värre i Sverige på senare år. Stämmer det?

Hans Alexandersson säger: Nja, vi tycker nog nästan tvärtom, att det varit lite klent på senare år. Men totalt sett får man nog säga att det legat i stort sett på samma nivå, med lite variationer upp och ner.

marianne säger: vet man om det nya orkanen ivan kommer att komma in över miami ska åka på kryssning på lördag så man är ju lite orolig.

Hans Alexandersson säger: Såvitt jag kunnat förstå så har den än så länge lite sydligare bana, söder om Dominikanska republiken. Som det ser ut nu så bör den väl inte göra det. Så ser det ut de närmaste dagarna i alla fall.

Trollet säger: Hur skulle våra hus/byggnader i Sverige stå sig mot orkaner/tromber i den Amerikanska storleken ?

Hans Alexandersson säger: Orkaner tror jag faktiskt att de flesta svenska hus skulle klara rätt bra. Tromber skulle nog ställa till med mer skada, de är så lokala. Men vi har vinter här och det krävs rejäla hus för det, så vi skulle nog klara det, även om mindre skador skulle inträffa, fönster och sådant.

Fru Ängen säger: Kan golfströmmen ändra riktning? Nord- och sydpolen byter ju plats har jag läst...

Hans Alexandersson säger: Ja, de magnetiska polerna byter plats då och då men det spelar ingen roll på vädret. Men golfströmmen kan nog inte byta riktning. Däremot kan den ändra karaktär och det kan vara nog så betydelsefullt. Under nedisningen gick t ex strömmen inte upp mot Island utan böjde av redan vid Spanien, det var en orsak till att klimatet såg ut så då.

Hattifnatten säger: Morsning. Älskar personligen åskväder i het sommarvärme. Familjen däremot är orolig när det blixtrar. Varför får inte vi i Sverige lika plötsliga och häftiga skyfall och åskväder som tropikerna?

Hans Alexandersson säger: Därför att här är inte lika varmt. Varm luft kan innehålla mer vatten och vattnet spelar den stora rollen i uppbyggnaden av både moln och åska. Sedan är det inte riktigt lika mycket vattendroppar i atmosfären här. Men då och då är det riktigt häftiga åskväder även här. Ibland har det varit 30.000-40.000 nedslag på en dag i Sverige, i tre-fyra landskap.

Isbjörnen säger: Goddag.

Hur kommer det sig att länder på samma breddgrad på andra kontinenter inte får lika busigt vinterväder som vi?

Hans Alexandersson säger: Vi ligger i gränsområdet mellan öppet hav i väster och kalla Ryssland och Sibirien i öster. Det är ett område med ganska mycket lågtryck pga det och häftiga snöfall, häftigare än i Sibirien som i och för sig är kallare men inte alls har lika mycket nederbörd under vintern.

lisbeth säger: Varför bli det inte automatiskt fint väder vid högtryck på hösten?

Hans Alexandersson säger: Det kan bildas dimmoln, moln nära marken som i och för sig inte ger nederbörd men skymmer solen. Det ställer till det, plus att det gärna bildas inversioner, stillastående kall luft nära marken. Det rörs inte om och löses inte upp.

Varför bildas orkaner? säger: Hej Varför bildas orkaner?

Hans Alexandersson säger: De bildas för att det är så varmt vatten och därmed så gott om luftfuktighet nära havsytan. All energi i vattenångan skapar ovädren när luften stiger och vattenångan kondenserar.

Robban säger: Hur många orkaner drar över Florida varje år?

har hört att orkansäsongen sträcker sig från Juli-November där.. stämmer detta?

Hans Alexandersson säger: Det stämmer ganska bra. Antalet som berör Florida är knappast mer än 1-2 per säsong som verkligen är full orkan. Sedan kallas det tropisk storm om det inte riktigt når upp till orkan - som är 33 meter per sekund i medelvinden på tio meters höjd.

Moderator säger: Nu är chatten slut. Vi tackar så mycket för alla era frågor!

Hans Alexandersson

säger: Tack alla som chattat!

aftonbladet.se

ANNONS

Följ ämnen i artikeln