Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Förlamade Ian, 24, fick tillbaka rörelseförmåga – genom tankekraft

Publicerad 2016-04-14

Forskare har för första gången lyckats återskapa sofistikerade hand- och fingerrörelser hos en förlamad försöksperson.

Ian Burkhart, 24, kan spela "Guitar hero" eller dra ett kreditkort – bara genom att använda sin egen tankekraft.

– Det är nästan som innan jag fick min skada, säger han.

För sex år sedan skadades Ian Burkhart från den amerikanska delstaten Ohio i en dykolycka under en familjesemester.

– Läkarna sa att jag hade brutit nacken, att jag fått en ryggmärgsskada och att jag troligen skulle kunna röra mina axlar men ingenting annat under resten av mitt liv, säger han till Nature.

Men i ett nytt videoklipp från den vetenskapliga tidskriften ses han bland annat spela tv-spelet ”Guitar hero” och greppa en flaska. För första gången har forskare lyckats återskapa sofistikerade hand- och fingerrörelser hos en förlamad försöksperson.

Impulser i hjärnan

Forskarteamet har utvecklat ett litet implantat med elektroder som fångar upp impulserna i hjärnan när Ian Burkhart föreställer sig att han utför en specifik rörelse med händerna. Signalerna skickas sedan till en dator.

– Mjukvaran anpassar och lär sig, tack vare en speciell algoritm. Datorn är sedan kopplad till en annan enhet som skickar signalerna till de muskler i underarmen som styr hand- och fingerrörelser, säger Chad Bouton, en av forskarna bakom studien.

– Det här är första gången som en helt förlamad person har återfått rörlighet bara genom att använda sin egen tankekraft.

Kan hjälpa strokepatienter

På sikt är förhoppningen att forskningen ska leda till att personer som drabbats av förlamning återigen ska kunna röra armar och ben.

– Vi är i ett tidigt skede av utvecklingen i labbet, men vi hoppas att en dag kunna ta den här teknologin till en punkt där den kan hjälpa folk, inte bara med ryggmärgsskador, utan även personer som drabbats av stroke eller till och med en traumatisk hjärnskada, säger Chad Bouton.

Även Ian Burkhart hoppas att arbetet ska kunna hjälpa andra förlamade.

– Om allt jobb vi gör kan hjälpa någon att få tillbaka mer självständighet är det fantastiskt, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln