Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Här firar Kristi Brud

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-28

Första scenerna ur nya filmen om Knutby

Här är Kristi brud, på väg till sin egen kröningsfest, följd av sina ”tärnor”.

På fredag har ”Vägen hem”– filmen om Knutby – premiär.

I filmen berättar en

före detta medlem för första gången om hur Åsa Waldau firade att hon krönts till Kristi brud.

Kröningsfest Anna Lena Strindlund spelar Åsa Waldau i filmen ”Vägen hem”, gjord av TV4-journalisten Karin Swärd. Här firar hon kröningen till Kristi brud med ”sina tärnor”. Till vänster på bilden Liv Mjönes som barnflickan Sara Svensson och till höger Marina Westman som sig själv.

Ömt och varsamt tvättar barnflickan Sara Svensson Åsa Waldaus fötter. Några månader tidigare har hon under en ceremoni med pastorn Helge Fossmo trolovat sig med Jesus i kapellet i Knutby och upphöjts till Kristi brud.

Nu ska hon fira pakten tillsammans med kvinnorna i församlingen, däribland barnflickan Sara Svensson, som fem år senare ska dömas för mord på Åsa Waldaus syster, och Helge Fossmos hustru, Alexandra.

”Mina tärnor”

Nytvagad, klädd i vit klänning, sminkad och med ett diadem på huvudet vandrar Åsa Waldau som Kristi brud, med tärnorna i följe hem till sig själv, där hon bjuds på en festmåltid som kvinnorna tillagat: kyckling med svarta oliver och ris – hennes favoriträtt.

Under middagen uppträder tärnorna; någon läser en dikt, någon sjunger och efteråt delar Kristi brud ut ringar och smycken till alla tärnor. ”Mina tärnor” som hon kallar dem.

– Jag fick tre ringar, säger Marina Westman, som då tillhörde den innersta kretsen i Knutbyförsamlingen och är den enda som spelar sig själv i filmen, som i går hade smygpremiär.

Verkliga händelser

Filmen är gjord av TV 4-journalisten,och numera regissören, Karin Swärd och kallas ”en journalistisk dramadokumentär”. Den bygger uteslutande på verkliga händelser som utspelade sig i Knutby före och efter mordet.

– Allt som visas i filmen har ägt rum och all dialog är hämtad ur verkligheten, men det är självfallet jag som står för ur-valet, säger Karin Swärd.

På fredag har ”Vägen hem” premiär – i Almunge, i närheten av Knutby i Uppland, är biljetterna slutsålda.

En som inte kommer att gå och se filmen är Kim Vincent, pastor i Knutby.

– Jag har inget att säga om filmen och kommer inte att se den, säger han kort.

Om några veckor kommer en lite längre version av filmen som tv-serie i tre delar. Den

12 februari visas första avsnittet.

ANNONS