Mögelgifter vanliga i ris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-14

Kan innebära förhöjd risk för cancer

Giftigt ris? Livsmedelsverket har påträffat mögelgifter i ris.

En mycket stor andel av de rissorter som säljs i Sverige innehåller mögelgiftet aflatoxin.

Nästan hälften av 100 prover som Livsmedelsverket tagit bar spår efter giftet.

– För storkonsumenter, det vill säga personer som äter ris flera gånger per dag under lång tid, kan intaget av aflatoxin innebära en förhöjd – men dock liten – risk för cancer, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på verket.

Hela 47 av 100 prover som Livsmedelsverket har tagit på ris i svenska livsmedelsbutiker innehåller mögelgiftet aflatoxin.

I tolv av fallen ligger halterna över EU:s gränsvärden. Proverna som hade halter över EU-gränsvärdet gällde tio fall av basmatiris och två fall av jasminris.

Enligt Elisabeth Fredlund är det nödvändigt att gifthalterna i riset sänks.

”Företagens ansvar”

Studien ”Mögel och mykotoxiner i ris” omfattar analys av mögel och mögelgifter i risprover tagna i livsmedelsbutiker i framför allt Stockholm, Uppsala, Märsta och Malmö.

– Företagen ansvarar för att livsmedel som säljs på marknaden är säkra. Därför krävs att livsmedelsföretagen ser till att det inte finns för höga halter av aflatoxin i deras risprodukter, säger Elisabeth Fredlund.

Av de totalt 100 risproverna togs 73 på basmatiris, 8 på jasminris och övriga på fullkornsris, råris och långkornigt ris.

Livsmedelsverket har informerat EU-kommissionen som nu överväger särskilda regler för importkontroll av basmatiris.

Men problemet med aflatoxin i ris kräver också åtgärder i kommunerna, menar Joakim Meuller Bäckman som är statsinspektör på enheten för kommunstöd på Livsmedelsverket.

– Kommunerna bör göra inspektioner som omfattar kontroll av halten aflatoxin i ris, säger han.

Majs och nötter

Aflatoxin är ett starkt cancerframkallande ämne som bildas av mögelsvampar. Ämnet är förekommer i naturen och finns bland annat i majs, jordnötter, paranötter, torkad frukt som fikon, mandel, oljerika fröer som solrosfrön, bovete samt kryddor.

– Det har vi känt till länge och därför har vi också haft god kontroll på det i Sverige. Företagen vet att de ska hålla koll på aflatoxin i de här produkterna. Men ris har inte varit känt som en källa tidigare. Därför vill vi gå ut med informationen så företagen uppmärksammas på det, säger Elisabeth Fredlund.

Hon vill understryka att dagens larm inte är något som man måste oroa sig över.

– Som enskild konsumt ska man inte vara orolig. Man kan fortsätta äta ris som man brukar göra. Aflatoxin är ett cancerogent ämne om man får i sig mycket men det orsakar mycket få dödsfall.