Vårvärmen är på väg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-01

Högre temperaturer än normalt – i hela Sverige

efterlängtad vårsol Leta upp en vindskyddad plats och njut av att vårsolens strålar värmer din hud  Även om det låter som en otänkbar dröm på de flesta håll i Sverige i dag så dröjer det inte så länge, lovar meteorologisk institutt i Oslo.

Våren är på väg med små, små steg.

De första tecknen är redan rapporterade: snödroppar på Gotland och videkissar i Nynäshamn.

Och snart blir det sköna plusgrader ända upp till Stockholm.

Våren blir i år varmare än normalt. Siffrorna anger hur många grader högre medeltemperaturen blir under mars, april och maj.  Kartan har sammanställts av Meteorologisk institutt i Norge utifrån uppgifter från Europeiska vädercentret i England.

I dag knallar vi in i mars, första vårmånaden, och enligt säsongsprognosen från Europeiska vädercentret i England ser hela perioden fram emot sommaren ut att bli varmare än normalt.

”Kylan bet sig inte fast”

– Sammantaget ser det positivt ut, mycket beroende på att kylan i februari aldrig bet sig fast ordentligt, säger meteorolog Öivind Johnsen vid Norges meteorologiska institut.

De närmaste tio dygnen för varma vindar från Atlanten in flera lågtryck.

– Temperaturen stiger därmed sakta. Vartefter får Malmö upp mot åtta plusgrader och Stockholm runt fyra, vilket borde få vårkänslorna att gro, säger Öivind Johnsen.

Ingen risk för köldrekyler?

– Inte som vi kan se nu men å andra sidan vet man aldrig vad som kan hända under våren. Snabba väderkast hör liksom årstiden till.

– Däremot finns det inget som tyder på att vi ska drabbas av långvarig vinterkyla.

Det verkar inte växter och djur tro heller. Vårtecknen börjar nämligen strömma in till Fältbiologernas vårofon.

– Det har varit lite segt med rapporteringen men nu har det lossnat, säger Ditte Gren-Pettersson, telefonansvarig på Fältbiologerna.

Ring och berätta

Låt höra vad ni fått in?

– Snödroppar i Hemse på Gotland och videkissar i Nynäshamn. Och ringduvorna i Visby har börjat jaga en kärlekspartner.

Alla som har något vårigt att berätta – och vill lyssna på de senaste iakttagelserna – är välkomna att slå en pling till Fältbiologerna. Nya numret till vårteckentelefonen är 026–610630.

Ebba von Essen

Följ ämnen i artikeln