Föreslår skola på sommaren i skuggbudgeten

Publicerad 2013-04-23

S släpper del av vårmotionen: En av de viktigaste prioriteringarna

I dag presenterade Socialdemokraterna en del i sin vårmotion.

Partiet föreslår bland annat en obligatorisk sommarskola för niondeklassare som saknar behörighet till gymnasiet.

– Att se till att alla ungdomar ges en gymnasieexamen är en av de viktigaste prioriteringarna vi kan göra för att komma åt ungdomsarbetslösheten, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

För drygt en vecka sedan lämnade regeringen in sin vårbudget. Trots finansminister Anders Borgs dystra besked har alliansregeringen störst förtroende när det gäller ekonomin, enligt Aftonbladet/United minds.

– Det är sossarnas akilleshäl, säger Carl Melin, opinionschef på United minds.

Med sviktande förtroende valde Socialdemokraterna i dag att ge en förhandstitt på sin skuggbudget.

Partiet satsar bland annat på skolan.

– Redan idag kan vi lova att vi i vårt budgetförslag för 2014 kommer gå fram med förslag om mindre klasser i skolan för att ge lärarna mer tid med varje elev, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i ett pressmeddelande.

Förlängd skolplikt

Enligt uppgift till Aftonbladet ska S lämna in sin vårmotion först på måndag. Ändå väljer partiet att avslöja i dag delar av innehållet. Förutom mindre skolklasser utlovar Andersson en obligatorisk sommarskola för elever i årskurs 6-9 som inte uppnår målen. Det skulle i så fall innebära att skolplikten förlängs med 20 dagar under sommarlovet.

– Att se till att alla ungdomar ges en gymnasieexamen är en av de viktigaste prioriteringarna vi kan göra för att komma åt ungdomsarbetslösheten, säger Andersson.

”Behövs insatser”

S föreslår även en satsning på sommargymnasium. Där erbjuds elever som inte har fullständiga betyg att studera under sommaren. Ett annat förslag är ett utbildningskontrakt för arbetslösa ungdomar utan gymnasieutbildning. De elever som nappar på det skulle få läsa in gymnasiet och behålla sin ersättning.

– Här och nu behövs dock omedelbara insatser för att motverka att tusentals elever slås ut, säger Magdalena Andersson.

Förslagen som Socialdemokraterna presenterade i dag beräknas kosta 90 miljoner kronor för 2013.

Magdalena Andersson vill dessutom dela ut stimulansmedel till de kommuner som anordnar sommarjobb. Det förslaget beräknas gå på 100 miljoner.

ANNONS