Europa hålls i ett dödskallt isgrepp

Uppdaterad 2012-02-05 | Publicerad 2012-02-04

Kylan fortsätter hålla sitt grepp om Europa.

Hittills har den skördat över 250 liv.

I Sverige är det fortsatt kallt.

Och på flygplatsen Heathrow i London har en tredjedel av flygen ställts in.

Rysskylan och massivt snöfall lamslår England.

I morgon beräknas en tredje del av flygen från flygplatsen Heathrows i London ställas in.

Enligt Dailymail ska det under natten snöa 15 centimeter snö och temperaturen sjunka till minus elva. Heathrow minskade därför tidtabellen och nu kan 18 000 resenärer drabbas av flygstoppet.

Flygplatsen uppmanar nu morgondagens passagerare att kontakta sitt flygbolag för mera information.

Panik i Rom

Den italienska huvudstaden paralyserades under lördagen när staden drabbades av det kraftigaste snöfallet på 27 år.

Snöstormen ledde också till att hundratals människor fick sättas i säkerhet efter att en färja gått på grund i samband med ovädret. Det uppstod panik på färjan som var på väg från Civitavecchia-hamnen nära Rom, när ett 25 meter långt hål slets upp på skeppets ena sida ovanför vattenlinjen.

Alla passagerare kunde dock evakueras och inga skador har rapporterats.

250 döda

Totalt har 250 personer dött på grund av kylan i Europa. 122 av dem i Ukraina, varav många dött på gatorna när temperaturen sjönk till minus 38 grader.

I Polen steg dödssiffran till 45 efter att temperaturen sjönk till minus 27 grader i de nordöstra delarna av landet.

Även i Rumänien, Lettland, Litauen, Estland, Bulgarien, Serbien, Tjeckien, Italien, Slovakien, Frankrike, Österrike och Grekland har kylan skördat liv.

Insnöat i Bosnien

Samtidigt som Europa huttrar i kylan, meddelar gasjätten Gazprom att de trots en ökad efterfrågan på energi inte kan leverera mer gas.

Snön föll i Bosnien för andra dagen i rad och orsakade stora problem i trafiken. En person dog när en ambulans inte kunde ta sig till hans bostad i den södra delen av landet.

– Det är helt otroligt. Jag kan inte minnas att det har snöat så här mycket de senaste trettio åren. Kanske när jag var barn men det har inte hänt något liknande sedan dess förrän nu, säger Mirsada Mitrovic från Sarajevo till nyhetsbyrån AP.

Snöigt Mallorca

Det är inte bara vägarna i Europa som påverkats av vädret. Vissa flygplatser har stängts, flygavgångar och tåg har försenats. Även Sverige har drabbats.

Och på Mallorca föll snön och lade sig vit på gatorna. Den spanska ön upplever en av de kyligaste helgerna på flera år med temperaturer på ner mot minus fyra grader.

– Det är inte jätteovanligt att det snöar här i bergen. Men att det ligger kvar så här länge, en hel decimeter snö, nere i Palma. Det är ovanligt, säger Peter Strandberg till Aftonbladet.

Han har varit bofast där sedan 1995 och berättar att det brukar vara lite kylslaget där på vintrarna.

– Det är fukten som gör det. Kylan går rätt in i märgen.