Sjukhusledningen teg om dödsbakterien

Publicerad 2015-02-04

Dödsbakterien på Ystads lasarett tog livet av minst fem personer. Smittorisken ökade av att patienterna låg tätt.

Ändå teg sjukhusledningen i fyra månader innan personalen fick information om dödsfallen, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning:

– Det gör mig faktiskt upprörd, säger läkaren Elisabeth Rünow.

SVT:s Uppdrag granskning (UG) som sänds i kväll har undersökt vad som egentligen hände på Ystads lasarett 2012 och 2013, när tarmbakterien Clostridium difficile härjade. Av 27 smittade dog tio personer. I fem dödsfall fanns en stark koppling till bakterien.

Smittade låg bland andra patienter. Trots att de borde ha fått enrum, enligt Folkhälsomyndighetens instruktion för Clostridium-smittade.

– Blir man sjuk får man diarré helt enkelt. Då sprider man ju de här sporerna mycket effektivare, säger mikrobiologen Torbjörn Norén.

UG:s granskning visar att första patienten med tarmbakterien kom till Ystads lasarett i juni 2012. Tre månader senare skrevs 73-årige Kurt Ingelström in med en luftvägsinfektion. Efter några dagar hade han i stället attackerats av tarmbakterien och dött. Nästa offer, en 84-årig kvinna, fick Kurts sängplats och dog i december. Ytterligare tre patienter dog samma månad. Samtliga fem döda låg i flerbäddsrum på avdelning fem.

”Skyldighet att informera”

Nu kommer en första reaktion. Inte på Ystads lasarett, utan vid Region Skånes enhet Vårdhygien. Vid luciatid 2012 får sjukhusledningen ett mail, där en hygiensjuksköterska konstaterar att flera patienter avlidit av Clostridium difficile. En internationell expert på multiresistena bakterier betonar hur viktigt det är att agera snabbt och sprida informationen:

– Öppenhet och ärlighet är avgörande för att kontrollera sådana här infektionsutbrott, säger Allan Johnson till UG.

Men sjukhusledningen informerar inte de anställda om dödsfallen förrän den 18 april 2013.

– Det är en skyldighet att informera berörd personal så tidigt som möjligt, säger läkaren Elisabeth Rünow.

Sjukhuset gör inte en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vilket ska ske inom två månader. Först efter 1,5 år kommer en anmälan in till IVO om det inträffade, då från Region Skåne.

Läkaren Elisabeth Rünow poängterar hur viktigt det hade varit med en snabb Lex Maria-anmälan:

– Så vi kunde vårda patienterna på ett adekvat sätt. Sen hade vi ju kunnat informera patienter och anhöriga också.

”Blivit förda bakom ljuset”

Anhöriga till Kurt Ingelström tycker det är en skandal att de inte fick veta att han hade testats positivt för Clostridium difficile innan han dog. Uppgiften plockas fram av UG flera år efter händelsen:

– Vi har blivit förda bakom ljuset, säger dottern Maria Nilsson.

– Att behöva dö av en bakterie som finns på Ystads lasarett. De dör ju inte av den sjukdomen som de kommer in för, säger änkan Marianne Ingelström.

Ledningen för Ystads lasarett fick kritik i en extern utredning som Region Skåne presenterade i oktober 2014. Men det hette också att sjukhusledningens passivitet inte påverkat utbrottets förlopp "på ett avgörande sätt".

IVO:s Lex Maria-utredning pågår fortfarande.

ANNONS