Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Jonas Sjöstedt (V) vill ha en ”Carl Bildt-skatt”

”Hundratusentals människor kan åka tåg i stället för att flyga”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-03

Jonas Sjöstedt (V) vill införa en ”Carl Bildt-skatt” och ta rösträtten från Ungern – men något EU-utträde är inte längre aktuellt för den tidigare så unionsskeptiske toppkandidaten.

– Jag tycker inte vi ska driva något sånt krav, säger han i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


En majoritet av världens 15–24-åringar känner stor rädsla för klimatförändringarna – och det är en oro som delas av Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet. När Jonas Sjöstedt nu vill ta klivet tillbaka in i toppolitiken säger han att ”det är en ganska mörk tid man lever i”.

– Det är krig, klimatförändringar och mycket hat och så där. Så då tänker jag att man behöver ett budskap om hopp, säger han.

Jonas Sjöstedt kallar lagen för en ”Carl Bildt-lag”.

Sjöstedt vill att EU sätter slutår för användandet av kol, fossilgas och olja. 2040 menar han att EU kan vara nere på nollutsläpp. Rent konkret föreslår Sjöstedt i dagsläget något han kallar en ”Carl Bildt-skatt” på flyg.

– Vi kallar den så för att han flyger så mycket. Flyger man en gång blir det inte så mycket flygskatt, sedan för varje gång man flyger blir det mer flygskatt. Alla pengarna ska gå till gratis kollektivtrafik. Klimatet vinner på det och Carl Bildt får glädjas över att betala biljetterna till tunnelbanan, bussen eller spårvagnen.

Exakt hur en sådan flygskatt skulle slå mot Jonas Sjöstedt i framtiden är ännu oklart – blir han invald tänker han pendla mellan bostaden i Umeå och Bryssel.

– Jag kommer åka tåg så mycket jag kan. Jag har åkt en gång och då tog jag tåget.

Men du kommer att flyga ibland?

– Om jag ska åka tåg varje gång kanske jag blir tvungen att vända i Sundsvall ibland. Så jag kan inte lova att jag aldrig ska flyga, säger Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V) i tvodden Utfrågningen.

För att underlätta tågresandet vill Jonas Sjöstedt se till att ett gemensamt bokningssystem för EU-medlemsländernas respektive järnvägsnät tas fram. Dessutom förordar han byggen av nya stambanor och ett panskandinaviskt nattågsbolag.

– Då kanske vi kan se till att hundratusentals människor kan åka tåg i stället för att flyga. Det är min uppgift som politiker, säger han.

Jonas Sjöstedt i Aftonbladets Utfrågningen.

Nya resvanor är bara en av många förändringar Jonas Sjöstedt ser framför sig när han blickar 25 år framåt i tiden.

– Jag tror mycket kommer ha ändrats tills dess. Vi kommer ha bättre järnväg, billig kollektivtrafik och sex timmars arbetsdag. Men vi kommer äta mindre kött och flyga mindre, säger han.

Inget krav på att lämna EU

1995 valdes Jonas Sjöstedt in i EU-parlamentet för första gången. Då hade han nyligen blivit rikskänd som politiker – i och med sitt arbete för nej-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994. Sjöstedt kom att bli omvald två gånger och tillbringade totalt elva år i Bryssel och Strasbourg under 90- och 00-talen.

Men när den tidigare nej-kampanjaren nu vill tillbaka till parlamentet har Vänsterpartiet bytt fot. Partiet verkar inte längre för ett utträde ur EU.

– Jag tycker inte vi ska driva något krav om att lämna EU, jag tror vi har betydligt större uppgifter framför oss, säger Jonas Sjöstedt.

Men om det hade blivit en omröstning och du hade stått där och skulle lägga en röst, ja eller nej?

– Det beror på hur alternativen hade sett ut. Jag tycker Brexit blev väldigt dåligt, där hade jag röstat för att stanna. De som ville lämna hade en usel alternativplan.

Jonas Sjöstedt pekar dock på ett läge där han menar att ett EU-utträde skulle kunna bli aktuellt: om fler och fler länder börjar gå i en ickedemokratisk riktning.

Han exemplifierar med Ungerns utveckling under de senaste åren – där EU-parlamentet i en omröstning fastslagit att landet ”inte längre kan ses som en fri demokrati”.

– En sak som oroar mig är att vi har auktoritära, högerextrema partier som får allt mer inflytande. Skulle vi gå i en sån riktning som i Ungern i många länder och det skulle styra politiken, då får man ta en allvarlig funderare på om man vill vara med i en sån union, säger han.

Vill du utesluta Ungern ur EU?

– De borde förlora rösträtten. Skärper de sig inte kan de uteslutas.

Är det något mer land som man också borde agera mot?

– Nu när jag är igång? Haha. Nej, det är Ungern som är det stora problemet nu. Det vore viktigt att sätta ned foten, säger Jonas Sjöstedt (V).

ANNONS