Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Kungahuset sparar – drar in på firandet

TT

Publicerad 2024-06-05

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel öppnar Stockholms slott på Sveriges nationaldag förra året tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar.

På nationaldagen brukar de inre portarna på borggården öppnas upp och medlemmar av kungafamiljen hälsar besökare välkomna. Men den delen uteblir i år.

”Kungl. Slottet har öppet för besökare hela dagen. Dock är inte inre borggården tillgänglig i år. Detta är ett beslut som är fattat av Ståthållarämbetet och har sin grund i ekonomiska besparingar”, skriver Hovets informationschef Margareta Thorgren i ett mejl till TT.

Förra året meddelade hovet att man kommer vidta ett antal besparingsåtgärder på grund av det tuffa ekonomiska läget. Totalt handlar det om 20–25 miljoner kronor, enligt Svenska Dagbladet.

Flera kungliga slott stänger för besökare i sommar, rapporterar Aftonbladet, bland annat stänger Rosendals slott, Strömsholms slott och hovstallet.

På nationaldagen kommer kungafamiljen delta i nationaldagsfiranden runt om i landet, bland annat i det officiella firandet på Skansen i Stockholm.