Säpo: Propagandan mot Sverige har minskat

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-06-28 10.32

Charlotte von Essen, chef för Säpo. Arkivbild.

Sverige är inte längre lika utsatt för propaganda från den våldsbejakande islamismen, uppger Säpo.

Enligt Säpochefen Charlotte von Essen kan det innebära att Sverige går från att vara ett prioriterat till ett legitimt mål.

– Det är en positiv utveckling, säger hon till TT.

Det var i augusti förra året som Säpo höjde terrorhotnivån i Sverige till en fyra på en femgradig skala.

Koranbränningar och LVU-kampanjen gjorde Sverige till ett prioriterat mål för den våldsbejakande islamismen.

Terrorhotnivån ligger fortsatt kvar på den höga nivån, säger Charlotte von Essen. Men propagandan har minskat.

– Propagandan kan driva hotet, när propagandan minskar kan det också innebära att hotet minskar. Men det behöver vi se på sikt, säger hon.

Koll på OS

Bakåt i tiden har Sverige varit ett legitimt mål för den våldsbejakande islamismen, säger von Essen.

– Med den här förändringen kan vi möjligen säga att vi mer går att vara mot ett legitimt mål som andra länder i väst. Men det betyder inte att det inte finns ett hot mot Sverige, säger Charlotte von Essen och fortsätter:

– Det är inte svart eller vitt. Jag nöjer mig med att konstatera att vi ser en förändring och att vi inte på samma sätt står i fokus, det är en positiv utveckling.

Kan det bli aktuellt att sänka terrorhotnivån?

– Vi behöver titta på helhetsbilden och se att ett annorlunda läge håller i sig över tid. Vi har en långsiktig strategisk skala och tittar sex månader eller ett år framåt i tiden. Nu står vi inför en sommar där vi har ett OS i Paris. Vi behöver följa utvecklingen och se hur säkerhetsläget ser ut för att bedöma terrorhotnivån längre fram.

Iran påverkar

Men det finns också annat som påverkar säkerhetsläget i Sverige. Under våren har Säpo meddelat att Iran anlitar gängkriminella i Sverige för att utföra mål mot bland annat judiska och israeliska intressen.

– Att främmande makt använder proxys på det här sättet har vi sett i väst under ett antal år, men vi har sett en förändring i Sverige under våren. Det är en dålig utveckling, säger von Essen.

Hur utbrett är det?

– Jag kan inte gå in på detaljer runt det, men för oss är det viktigt att förmedla bilden av den förändring vi sett, där man använder kriminella nätverk som ett verktyg.

Utöver det har Säpo också sett en förändring i hotet från Ryssland under våren.

– Ryssland agerar mer offensivt mot väst. Och vi kan konstatera att vi nu ser en ökad risk för sabotagehot mot militärt stöd till Ukraina även i Sverige, säger Charlotte von Essen.