Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Oppositionsledaren flydde för sitt liv

TT-AFP

Publicerad 2024-09-08 05.40

Venezuelas oppositionskandidat Edmundo González Urrutia under ett politiskt möte i maj. Arkivbild.

Venezuelas oppositionsledare Edmundo González Urrutia har anlänt till Spanien där han har beviljats asyl.

Oppositionsledaren har tvingats fly efter att ha hotats av Nicolás Maduros regim och rättsväsende.

Edmundo González Urrutia anlände på söndagseftermiddagen med spanskt militärplan, med det officiella beskedet att den spanska utrikesminister José Manuel Albares utfärdat asyl.

González Urrutia oppositionskollega María Corina Machade välkomnade beskedet ”då hans liv var i fara”.

– Inför den brutala verkligheten och för vår sak är det nödvändigt att hans frihet, integritet och liv får skydd, säger hon.

Den spanske premiärministern Pedro Sánchez beskrev oppositionsledaren som ”en hjälte som Spanien inte kommer att överge”.

Vill ”återställa lugn”

Edmundo González Urrutia har till stor del levt gömd efter det omtvistade presidentvalet i juli.

”Efter att frivilligt ha tagit sin tillflykt till den spanska ambassaden i Caracas för några dagar sedan bad González Urrutia den spanska regeringen om politisk asyl”, skrev Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez. Regeringen beslutade att ge honom säker passage ut ur landet för att ”återställa politisk fred och lugn”.

Men internationell kritik mot regimen i Caracas är fortsatt skarp. EU:s utrikeschef Josep Borrell upprepade kravet att ”förtryck, godtyckliga gripanden och trakasserier” måste upphöra i Venezuela.

Ifrågasatt vinst

Venezuela har kastats in i en politisk kris efter presidentvalet i juli, vilket både oppositionen och den sittande presidenten Nicolás Maduro säger sig ha vunnit.

EU, USA, FN och flera av Venezuelas grannländer har ifrågasatt Maduros segeranspråk eftersom valdata inte har redovisats i sin helhet.

Oroligheter som uppstod efter valet krävde 27 liv medan ytterligare nära 200 personer skadades. Omkring 2 400 personer greps i samband med protesterna, enligt regeringen.