Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

González lovar fortsätta kampen i exil

TT-AP-AFP

Uppdaterad 06.31 | Publicerad 04.39

En man håller upp en bild på oppositionsledaren Edmundo González under en protest mot valresultatet i augusti.

Venezuelas oppositionsledare Edmundo González flydde för sitt liv – men lovar att fortsätta kampen från sin exil i Spanien.

Och han har USA:s och EU:s stöd.

– Min avresa från Caracas omgavs av påtryckningar, tvång och hot, sade González i ett videomeddelande, ett par timmar efter att han landat på en militärflygplats nära Madrid.

– Jag är säker på att vi snart kommer att fortsätta vår kamp för att uppnå vår frihet och återupprättandet av Venezuelas demokrati.

Venezuela har kastats in i en politisk kris efter presidentvalet i juli, vilket både oppositionen och den sittande presidenten Nicolás Maduro säger sig ha vunnit. EU, USA, FN och flera av Venezuelas grannländer har ifrågasatt Maduros segeranspråk eftersom valdata inte har redovisats i sin helhet.

Edmundo González har under en period levt gömd, men flydde i helgen till Spanien tillsammans med sin fru.

Flera världsledare upprepade sitt stöd för oppositionen i samband med flykten till Spanien.

”EU kommer att vidhålla sitt stöd för det venezuelanska folket i deras deras strävanden för demokrati”, lovar EU:s utrikeschef Josep Borrell i en kommuniké.

Både Borrell och USA:s utrikesminister Antony Blinken hänvisar till González som ”valets uppenbara vinnare”.

”Hans flykt från Venezuela är det direkta resultatet av de antidemokratiska åtgärder som Nicolás Maduro har släppt lös mot det venezuelanska folket”, kommenterar Blinken tidigt på måndagen.