Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Trump hotar fängsla "fuskare" efter valet

TT-AP

Publicerad 2024-09-08 05.16

Donald Trump under ett kampanjmöte i Wisconsin på lördagen.

Om Donald Trump blir USA:s president kommer han att fängsla de som ”fuskat” i valet, hotar han på sociala medier.

Det är bara dagar kvar till den mycket uppmärksammade debatten mellan Trump, Republikanernas presidentkandidat, och Demokraternas Kamala Harris – och Trump passar på att skruva upp retoriken.

På sociala medier upprepade han sitt falska påstående om att presidentvalet i USA 2020 hade påverkats av omfattande fusk. Och han lade till att han inför höstens val kommer att granska att allt går rätt till.

”När jag vinner kommer de som fuskade att åtalas till fullo enligt lagen, vilket kommer att innefatta långa fängelsestraff så att denna fördärvning av rättvisan inte sker igen”, skriver Trump.

Han tillägger att det gäller såväl advokater som politiskt verksamma, de som donerar pengar och de Trump kallar ”illegala väljare och korrupta valtjänstemän”.

”De som är inblandade i skrupelfritt beteende kommer att sökas upp, gripas och åtalas på nivåer som, tyvärr, aldrig tidigare skådats i vårt land”, skriver Trump.

I ett svar skriver Marc Elias, framstående valjurist i Harris kampanj, att de inte kommer att låta sig skrämmas av Trump, som är ”desperat eftersom han är på väg att förlora”.

”Vi kommer inte att låta honom kväva röstningen. Vi kommer inte att låta honom kullkasta valet. Vi kommer inte att låta honom fuska. VI kommer att kämpa och vi kommer att vinna”, skriver Elias på X.

Det finns inga bevis för att fusk påverkade valet 2020 när Donald Trump förlorade mot Joe Biden. Tvärt om har en rad utredningar visat att Biden vann rättvist.